Airco in de slaapkamer: dit moet je weten!

Airco in de slaapkamer: dit moet je weten!
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 29, 2024

Heerlijk als de zomer weer aanbreekt! Iedereen geniet massaal van de zon en de warme temperaturen. Het enige nadeel is dat de slaapkamer ook enorm opwarmt in de zomer. Een te warme slaapkamer zorgt ervoor dat je niet goed in slaap kunt vallen en dat je niet goed doorslaapt. Het zou wel prettig zijn als de slaapkamer lekker koel zou zijn als je gaat slapen, toch? Een airco in de slaapkamer is hiervoor de perfecte oplossing. Maar waar moet je op letten als je een airco wilt laten installeren op je slaapkamer? In dit blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Waarom kiezen voor een airco op de slaapkamer?

Voor een goede nachtrust is het erg belangrijk dat de kerntemperatuur daalt. Als jouw slaapkamer de warmste ruimte in huis is, dan is het heel erg lastig om goed in slaap te vallen en door te slapen. Een airco op je slaapkamer zorgt ervoor dat de temperatuur in de ruimte geleidelijk daalt. Een airco zorgt er dus voor dat je sneller in slaap valt en beter slaapt.

Als je verkoeling wilt op de slaapkamer kun je het beste kiezen voor een vaste airco. Een vaste airco heeft namelijk geen afvoer nodig. Zou je kiezen voor een mobiele airco, dan wordt de afvoer uit het raam gehangen. Dit is niet ideaal in de zomer, met naar binnen vliegende insecten en geluiden van buiten. Met een vaste airco kan het raam gesloten blijven. Daarnaast is een vaste airco een stuk stiller dan een mobiele airco en verbruikt deze ook nog eens minder energie.

Wat is de beste slaapkamertemperatuur?

Door te kiezen voor een airco op de slaapkamer kun je de temperatuur op het juiste niveau krijgen en ook houden. Dit is belangrijk om goed te kunnen slapen en uitgerust wakker te worden. Hoewel de perfecte slaaptemperatuur voor iedereen anders is, ligt de gemiddelde slaapkamertemperatuur tussen de 16°C en 20°C.

Als je op de juiste manier gebruikmaakt van de airco, is dit niet schadelijk voor je gezondheid. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat de koude lucht niet direct op het lichaam terechtkomt;
  • Zorg voor regelmatig onderhoud van de airco;
  • Stel de airco zo in dat deze uitgaat voordat je gaat slapen (of dat hij niet de hele nacht aanstaat);
  • Laat het koelmiddel bijvullen door een specialist.

Wat voor soort airco’s zijn er?

Wil je een airco laten installeren op je slaapkamer? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten airco’s, zoals een single split airco, een multi split airco en een mobiele airco.

Single split airco

Een single split airco is een airco systeem dat bestaat uit een buitenunit die verbonden is aan één (single) binnenunit. Ben jij op zoek naar een airco om één specifieke ruimte te koelen, zoals je slaapkamer of de werkkamer? Dan is een single split unit airco systeem de perfecte oplossing. Een groot voordeel van de single split airco is dat deze eenvoudig te installeren is en goedkoper is dan bijvoorbeeld een multi split airco. Ook in energieverbruik is een single split airco voordeliger, omdat deze maar één ruimte koelt of verwarmt.

Multi split airco

Een multi split airco heeft net als de single split airco een buitenunit, maar deze kan gekoppeld worden aan meerdere binnenunits. Heb jij een appartement of een huis dat je in zijn geheel wilt koelen of verwarmen, dan is de multi split airco de perfecte oplossing. Eén van de grootste voordelen van een multi split airco systeem is dat je de temperatuur per kamer in kunt stellen, wat zorgt voor een gepersonaliseerde ervaring.

Lees ook: wat is het verschil tussen een single split airco en multi split airco?

Mobiele airco

Een mobiele airco is een airconditioning die je kunt verplaatsen. Het systeem is ongeveer hetzelfde als een vaste airco, maar je kunt een mobiele airco bijvoorbeeld in de slaapkamer zetten en verplaatsen naar een andere kamer waar de airco nodig is op dat moment.

Airco in de slaapkamer: dit moet je weten!

Waar moet je op letten bij installatie?

Je kunt een airco op de slaapkamer het beste aan de muur hangen. Zou je de airco pal boven het bed aan het plafond hangen, dan kun je last krijgen van de luchtstroom. Het is belangrijk dat de wand stevig genoeg is om de airco aan op te hangen. Het moet namelijk het gewicht van de unit kunnen dragen.

Heb je alleen een airco op de slaapkamer? Dan zal de rest van je woning nog veel warmte vasthouden en dit ook afgeven aan de slaapkamer. Dit maakt het voor de airco lastiger om je slaapkamer te koelen. Wil je toch alleen de slaapkamer koelen, dan kun je het beste kiezen voor een single split airco. Wil je meerdere ruimtes koelen in je huis, dan kies je voor een multi split airco.

Veel mensen kiezen voor een mobiele airco om de slaapkamer enkele graden koeler te maken, maar het probleem van een mobiele airco is dat deze een afvoer nodig heeft. Dit betekent dus dat je een raam open moet zetten en er alsnog warme lucht de kamer binnen kan komen.

Je kunt dus het beste kiezen voor een vaste airco, omdat:

  • Je geen zichtbare afvoer hebt;
  • De lucht beter afkoelt door een hoger koelvermogen;
  • Er geen geluiden van buitenaf de slaapkamer in komen;
  • Een vaste airco minder energie verbruikt;
  • Een vaste airco minder lawaai ma

Kies voor een stille airco

Heb je de beslissing genomen om een airco te laten installeren in je slaapkamer, dan wil je er natuurlijk wel eentje die zo min mogelijk lawaai maakt. Ook in dit geval kies je voor een single split of multisplit airco. Hoeveel lawaai het systeem maakt is afhankelijk van de werking van de binnenunit en de buitenunit. Bij voorkeur koop je een airco die minder dan 50 dB produceert. Je kunt op het energielabel zien wat het maximum is aan aantal decibels, voor zowel de binnen- als de buitenunit. Om geen problemen met de buren te krijgen, is het ook belangrijk dat de buitenunit zo min mogelijk geluid produceert.

Energieverbruik van de airco

Het installeren van een airco brengt uiteraard kosten met zich mee. Allereerst heb je te maken met aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met energiekosten en onderhoudskosten.

Kosten energieverbruik

Kies je voor een airco op je slaapkamer, dan heb je te maken met energiekosten. Als je de kosten van een airco vergelijkt met die van een ventilator, dan liggen de kosten een stuk hoger. Aan een airco ben je gemiddeld tussen de 35 en 100 euro kwijt aan energiekosten per jaar, terwijl een ventilator ongeveer 3 euro per jaar kost aan elektriciteit.

Een mobiele airco is het duurste type airco, omdat deze hard moet werken om een ruimte koel te krijgen. Kies je voor een mobiele airco, zorg er dan voordat je de te koelen ruimte op warme dagen zo donker en koel mogelijk houdt. Doede gordijnen dicht zodra de zon in de ruimte schijnt en doe de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Zo help je de airco een handje om de ruimte gemakkelijker koel te krijgen.

Onderhoudskosten

Kies je voor een splitairco of een mobiele airco? Dan kun je deze gemakkelijk zelf onderhouden. Het wordt een ander verhaal als je kiest voor een vaste airco. Een vaste airco moet elk jaar onderhouden worden door een professional. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt onder andere het filter gecontroleerd.

Kan een airco de hele nacht aanstaan?

Als je in het bezit bent van een airco op de slaapkamer, dan is het belangrijk om te weten hoe lang je de airco aan kunt laten staan. Kan een airco bijvoorbeeld de hele nacht aan blijven staan? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Uiteraard is het belangrijk om te weten hoe lang een airco aan moet staan om doeltreffend te werken. Ook een goede balans tussen warm en koud is belangrijk, net als een rustige beweging van de lucht.

Hoe lang moet een airco aanstaan om een ruimte te kunnen koelen?

Hoe lang een airco aan moet staan om een ruimte te koelen is afhankelijk van de ruimte die je wilt koelen. Gaat het om een grote ruimte? Dan heeft de airco meer tijd nodig om de temperatuur te laten dalen. Het is in dit geval belangrijk om de airco op tijd aan te zetten. Het is namelijk niet alleen de lucht in de ruimte die gekoeld moet worden; ook muren en meubels geven vaak restwarmte af. Om een ruimte goed te kunnen koelen, zullen deze oppervlakken ook wat frisser moeten worden en dat kost tijd.

Hoe lang een airco precies aan moet staan om de slaapkamer te koelen varieert. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe warm de kamer is. Een airco zorgt niet alleen voor het koelen van de ruimte, het zuivert en ontvochtigt de lucht ook.

Kan ik de airco ’s nachts aan laten staan?

De meeste airco’s kunnen tijdens het slapen geruisloos gebruikt worden. Zodra de ruimte de ingestelde temperatuur heeft bereikt, schakelt de airco automatisch over op een lagere stand. Zo blijft de temperatuur op de slaapkamer optimaal, ook tijdens het slapen.

Een goede temperatuur zorgt voor een fijne nachtrust en draagt op deze manier bij aan een goede gezondheid. Daarnaast blijft de luchtvochtigheid op peil en wordt de lucht gezuiverd.

Welke soort airco is het beste voor je slaapkamer?

Wat voor soort airco is dan het beste? Als je slaapkamer aan een buitenmuur zit, dan zou je kunnen kiezen voor een split airco. Een split airco bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt aan de buitenkant van de muur geplaatst en de binnenunit wordt in de slaapkamer geplaatst. Een split airco werkt een stuk efficiënter dan een mobiele airco en is ook veel stiller. Dit is wel zo prettig voor een goede nachtrust.

Als jouw slaapkamer niet aan een buitenmuur zit of wanneer je aan de buitenkant geen unit mag hangen (bijvoorbeeld omdat je in een monumentaal pand woont), dan kun je kiezen voor een mobiele airco of een monoblock airco. Een monoblock airco koelt over het algemeen beter dan een mobiele airco en maakt ook minder lawaai.

Het voordeel van een mobiele airco is dat je geen kabels of leidingen hoeft aan te leggen. Een mobiele airco is gemakkelijk te verplaatsen. Zo kun je meteen mobiele airco overdag de woonkamer koelen en ’s nachts de slaapkamer. Een mobiele airco is ook makkelijk op te bergen in de winter, als je deze niet wilt gebruiken om de kamer te verwarmen.

Wat voor soort airco je ook kiest, het is belangrijk dat je de temperatuur niet te koud instelt. Daarnaast is het ook aan te raden om de airco regelmatig te reinigen en na te laten kijken. Als de filters namelijk vervuild raken, dan kun je last krijgen van gezondheidsproblemen, zoals misselijkheid, verkoudheid of hoofdpijn.

Zelf installeren of laten installeren?

Een mobiele airco is gemakkelijk zelf te installeren, hiervoor kun je gewoon de handleiding volgen van het systeem. Heb je gekozen voor een vaste airco, dan kun je deze het beste laten installeren door een professional. Het is namelijk een vrij lastige klus, waar kennis en kunde voor nodig is.

Het systeem moet op de juiste manier geplaatst worden, waarbij veel leidingwerk gedaan moet worden en elektrische aansluitingen geïnstalleerd worden. Daarnaast is het plaatsen van de twee airco units echt werk voor ervaren installateurs. Ze zullen het systeem testen, nagaan of er problemen zijn en bepalen of de ruimte effectief gekoeld wordt. Bovendien is het belangrijk dat er aan de veiligheid gedacht wordt in verband met de koelvloeistof. Alleen een F-gassen gecertificeerde monteur mag de airco in gebruik stellen in verband met de koelvloeistof.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.