Het geluidsniveau van een airco: wat is toegestaan?
Als je een airco laat installeren, is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau van de airco. Niemand wil een apparaat in huis dat zoveel lawaai maakt dat je er niet van kunt slapen of werken. Maar niet alleen dat: je moet je met een airco ook aan de wettelijke eisen houden die betrekking hebben op geluidsoverlast. Daarom bespreken we in deze blog het geluidsniveau van airco’s zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken hierin.
Het geluidsniveau van de airco in decibel (dB): hoe zit dit?
Het geluidsniveau van een airco wordt gemeten in decibel (dB). Dit is een eenheid die de intensiteit van het geluid aangeeft. Hoe hoger het aantal decibellen, hoe harder het geluid. Ter vergelijking: een rustig gesprek bevindt zich rond de 60 dB, terwijl fluisteren ongeveer 30 dB is.
Het verschil tussen een split unit en een mobiele airco
Om het verschil goed duidelijk te maken is het handig dat je het verschil weet tussen een mobiele airco en een split unit airco. Een split unit heeft twee delen: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit koelt de lucht in je kamer, terwijl de buitenunit de warmte naar buiten brengt. Deze systemen zijn krachtiger en stiller dan mobiele airco’s, maar je moet ze vast laten installeren. Een mobiele airco is een draagbaar apparaat dat je makkelijk kunt verplaatsen van de ene kamer naar de andere. Deze airco’s zijn minder krachtig en maken meer geluid, omdat alle onderdelen in één apparaat zitten. Het is belangrijk dat je dit verschil helder hebt, omdat dit van invloed is op het geluidsniveau van de airco. In vrijwel alle gevallen geldt dat een mobiele airco meer geluid produceert dan een split unit. Bij een split airco komt het meeste geluid van de buitenunit van de airco.
Waarom maakt een airco geluid?
Een airco bestaat uit verschillende onderdelen, afhankelijk van het type airco. Bij een split airco bestaat dit bijvoorbeeld uit een buitenunit, een binnenunit en een compressor. Deze maken geluid om je huis of een specifieke ruimte zoals de slaapkamer te koelen. De compressor die zich meestal in de buitenunit bevindt, pompt koelmiddel door het systeem. Dit geeft een constant geluid omdat dit in beweging moet blijven of opgestart moet worden. Dit geluid kun je vergelijken met een koelkast die aanstaat. Geluid komt ook van de ventilator die de koude lucht in de ruimte blaast. Dit is doorgaans een zoemend geluid.
Het geluid van een split airco
Zoals genoemd komt het meeste geluid van een airco met splitunit van de buitenunit. Dit is het deel waar de lucht naar buiten wordt geblazen. Zowel de compressor als de motor kunnen een zoemend of brommend geluid geven. In Nederland zijn er wettelijke eisen die gaan over het geluidsniveau van airco’s. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en de Wet geluidhinder. Het belangrijkste wat je moet weten is dit: De buitenunit mag niet meer dan 40 dB(A) geluid produceren bij de erfgrens van jouw woning gedurende de nacht (23:00 - 07:00 uur). Overdag ligt deze grens iets hoger, namelijk op 45 dB(A).
Het geluidsniveau ten opzichte van de buren
Concreet betekent dit dat als je bij de erfgrens met de buren meet, het geluidsniveau overdag niet hoger mag zijn dan 45 dB en in de nacht niet hoger dan 40 dB. Laat je een airco plaatsen, dan moet je hier dus rekening mee houden. Nu is het goede nieuws dat de meeste airco’s van A-merken aan deze eisen voldoen.
Airco’s zijn toerengeregeld
Het is goed om te weten dat airco’s maar zelden op 100% van hun vermogen draaien. Dit komt doordat ze toeren geregeld zijn. Je kunt je voorstellen dat een airco meer geluid produceert op 100% van zijn vermogen dan op 60% van zijn vermogen. Stel dat het 25 graden is bij jou in huis en je wilt dat het twintig graden wordt. In dat geval zal de airco in het begin op vol vermogen moeten werken om de temperatuur snel te verlagen. Dit is het moment dat de airco het meeste geluid maakt, meestal vergelijkbaar met een ventilator die op de hoogste stand staat.
Zodra de kamer de gewenste temperatuur van twintig graden heeft bereikt, kan de airco minder hard gaan werken. Dit betekent dat hij in toeren kan afschakelen en misschien nog maar voor 40 of 50% actief is. Dit merk je ook in het geluid, want de airco wordt daarmee ook stuk stiller. Een bijkomend voordeel van een multisplit-systeem, waarbij je meerdere binnenunits aan één buitenunit koppelt, is dat dit systeem nog efficiënter en stiller kan werken. Elke binnenunit kan individueel worden geregeld, waardoor je bijvoorbeeld in de slaapkamer een andere temperatuur kunt instellen dan in de woonkamer. Dit verhoogt niet alleen het comfort, maar zorgt er ook voor dat het geluidsniveau laag blijft.
Hoeveel decibel maakt de buitenunit van een airco
Het geluidsniveau van een airco kan sterk variëren, afhankelijk van het type unit en de manier waarop deze is geïnstalleerd. Als je de buitenunit bijvoorbeeld op een houten dak plaatst, kun je meer geluid verwachten door de trillingen die door het hout worden doorgegeven. Plaats je de unit aan een muur of in een kast dan zal het geluid minder worden. Het is handig om na te denken over de plaatsing ten opzichte van de perceelgrens met je buren. Houd altijd voldoende afstand, vooral van ruimtes waar je buren slapen. Door zorgvuldig te kiezen waar en hoe je de buitenunit installeert, kun je het geluidsniveau van je airco behoorlijk beperken.
Hoe weet ik wat het geluidsniveau van de airco is
Als je een airco koopt, staat in de specificaties wat de geluidsdruk is in decibellen. Koop je zelf een airco, dan moet je hier goed op letten. Laat je een airco installeren door een professionele partij, dan mag je er van uitgaan dat je vakkundig geadviseerd wordt.
Wat kan Elite Klimaat voor je betekenen?
Elite Klimaat verzorgt al meer dan 8 jaar de vakkundige installatie van airco’s. Wij werken alleen met A-merken, waardoor geluidsoverlast vaak geen issue is. Daarnaast zorgen we ervoor dat de airco zodanig geïnstalleerd wordt dat er geen overlast ontstaat. Indien gewenst kun je het onderhoud van de airco door ons laten voorzorgen, om te voorkomen dat er in de loop van de tijd problemen ontstaan.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer