Zelf je airco installeren of je airco laten installeren?

Zelf je airco installeren of je airco laten installeren?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 22, 2024

Zelf je airco installeren of je airco laten installeren; het is een overweging waar veel mensen over nadenken als ze besloten hebben om een airco aan te schaffen. Steeds meer mensen kiezen voor het comfort van een airco in huis. De Nederlandse zomers lijken steeds warmer te worden en langer te duren. Daarom wordt een airco tegenwoordig niet meer als luxeartikel gezien, maar het is een essentieel onderdeel van een woning geworden.

De overweging zelf je airco installeren of je airco laten installeren begrijpen wij heel goed. Daarom wijden wij er een uitgebreid blog aan. Wat de beste keuze voor jou is, hangt af van verschillende factoren, zoals het type airco dat je kiest.

Welke type airco kies je: mobiel of splitairco?

Er bestaan allerlei soorten airco’s, maar in principe bestaan er twee types: een mobiele en een split airco. Zelf je airco installeren of je airco laten installeren kun je het best laten afhangen van het type airco dat je kiest.

Een mobiele airco heeft de volgende kenmerken:

Verplaatsbaarheid

De naam zegt het al; een mobiele airco kun je van plek naar plek verplaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld met de airco overdag de woonkamer koelen en in de nacht de slaapkamer.

Startklaar

De mobiele airco plaats je op de plek die je gekoeld wilt hebben, en je kunt het meteen gebruiken.

Minder rendement

Het rendement van een mobiele airco is lager dan een split airco. Dat komt door verschillende redenen, onder andere door de manier waarop warme lucht naar buiten wordt afgevoerd.

Redelijk duurzaam

Een mobiele airco verbruikt relatief weinig stroom, maar meer dan een splitairco.

Minder capaciteit

De capaciteit van een mobiele airco ligt een stuk lager dan een split airco. Hierdoor koelt de mobiele airco minder goed. Kenmerken en van een split airco:

Twee verschillende vaste units

De naam zegt het al; een split airco bestaat uit twee aparte delen. Eén deel moet binnenshuis geïnstalleerd worden en het andere deel buiten. De airco wordt dus op een vaste plek geïnstalleerd en zal dus voor één bepaalde ruimte werkzaam zijn.

Zelf je airco installeren of je airco laten installeren?

Veel rendement

Een split airco heeft een hoog rendement.

Meerdere functies

Met een split airco kun je niet alleen een ruimte koelen, maar ook ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Dit in tegenstelling tot een mobiele airco, die alleen koelt.

Duurzaam

Een split airco werkt efficiënter dan een mobiele airco, daardoor verbruikt dit type minder energie.

Meer capaciteit

Met een split airco is ook geschikt voor grote ruimtes. Mobiele airco’s zijn meestal alleen geschikt om kleine ruimtes te koelen.

De belangrijkste overweging die je moet maken bij het kiezen van een airco is dus of je een mobiele of split airco wilt hebben. Waar heb je de airco voor nodig? Voor het gehele huis of alleen één bepaalde ruimte? Moet de airco alleen kunnen koelen of vind je meerdere functies handig? Daarnaast is de grootte van de ruimte en het koelvermogen heel belangrijk.

Heb je bepaald wat voor soort airco het best bij je past? Dan is de vraag: Zelf je airco installeren of je airco laten installeren makkelijk te beantwoorden.

Mobiele airco installeren is handleiding volgen

Een mobiele airco installeren is heel eenvoudig, je hoeft in principe alleen maar de handleiding te volgen. De mobiele airco is een geheel systeem in één apparaat. Je plaatst de airco in de ruimte die je gekoeld wilt hebben. Na plaatsing doe je er goed aan om een dag te wachten voordat je de airco aanzet, omdat de koelvloeistof in het apparaat moet rusten. Let op met de omgang met dit koelmiddel, dit is niet goed voor het milieu en moet veilig gebruikt worden.

De warme lucht die de airco afzuigt wordt door middel van een slang naar buiten vervoerd. De slang moet je daarom door een raam of luchtgat naar buiten plaatsen zodat het de lucht buiten kan afgeven. Dek de kieren van het raam of het luchtgat goed af zodat de warme lucht niet meer naar binnen kan komen. Om de capaciteit van de airco zo goed mogelijk te gebruiken moet de slang zo recht mogelijk op de airco aangesloten zitten.

Een mobiele airco installeren is dus helemaal niet moeilijk en kan door iedereen zelf gedaan worden. Heb je gekozen voor een mobiele airco, dan hoef je deze dus niet te laten installeren.

Splitairco: waarom een professional inschakelen verstandig is

Als je gekozen hebt voor een splitairco, dan is het verstandig om deze door een professional te laten installeren. Het is namelijk een vrij lastige klus, waar kennis en kunde voor vereist is. Voor een handige doe-het-zelver is het misschien verleidelijk om het zelf te proberen, maar er komt veel bij kijken om een splitairco goed te installeren. Het is namelijk belangrijk dat het systeem correct geplaatst wordt. Zo worden er metingen gedaan in de ruimte waar de airco komt om de beste plek te bepalen. Er moet veel leidingwerk gedaan worden en elektrische aansluitingen moeten geïnstalleerd worden. Daarna is het plaatsen van de twee airco units echt werk voor ervaren installateurs. Ze zullen het systeem testen, nagaan of er problemen zijn en bepalen of de ruimte effectief gekoeld wordt.

Wij raden het daarom aan om een splitairco niet zelf te plaatsen, maar het door een ervaren professional te laten doen. Er worden door onervaren installateurs namelijk regelmatig fouten gemaakt, zoals plaatsing op een verkeerde plek en een onjuiste installatie. Dit kan leiden tot verschillende problemen, zoals lekkages, schade aan het systeem en een airco die niet zijn volledige capaciteit gebruikt. Bovendien is het belangrijk dat er aan de veiligheid gedacht wordt in verband met de koelvloeistof. Alleen een F-gassen gecertificeerde monteur mag de airco in gebruik stellen in verband met de koelvloeistof.

Een ander belangrijk voordeel van je airco laten installeren is dat het bedrijf ook vaak onderhoud van het apparaat aanbiedt. Onderhoud aan de airco is net zo belangrijk als een juiste installatie. Het regelmatig onderhouden van de airco zorgt ervoor dat het systeem optimaal blijft werken. Alle filters schoonmaken zal de airco efficiënt laten werken en het verlengd ook de levensduur. Daarnaast is het voor jouw gezondheid ook belangrijk dat de airco schoon is, anders kunnen bacteriën de ruimte vullen.

Airco zelf installeren of airco laten installeren: het verschil in kosten

Er komen natuurlijk kosten kijken bij een airco laten installeren. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om zelf een airco te plaatsen. Het verschil in kosten tussen een airco zelf installeren of een airco laten installeren ligt zo tussen €500 en €1000. Dit bedrag is afhankelijk van een aantal zaken. Dan kun je denken aan de complexiteit van de installatie, de capaciteit van de airco (een airco met grote capaciteit is groter, dus vergt meer werk om te installeren) en het aanleggen van leidingen en andere extra werk om de airco te installeren.

Een kwalitatief hoogwaardige splitairco is echter een investering waar je jarenlang van kunt genieten. Het is echt een upgrade van jouw wooncomfort, nooit meer zweten in huis vanwege hitte, weg zijn de vochtproblemen en de lucht in huis is een stuk schoner. Daarnaast is de juiste installatie heel belangrijk om het systeem goed te laten werken. Onze vakkundige medewerkers zorgen voor een snelle installatie waardoor je al snel kunt genieten van alle voordelen van een airco.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.