Kan een airco geïnstalleerd worden in mijn woning?
Een airco installeren in je woning; steeds meer mensen ontdekken de voordelen ervan, maar mag het zomaar? Bestaan er speciale vereisten of moet je misschien zelfs een vergunning aanvragen? En hoe zit het met oude woningen en de VVE bij appartementen en flats?
In dit blog gaan we dieper in op de vereisten die er zijn om een airco geïnstalleerd te krijgen in een woning.
Welke vereisten zijn er om een airco geïnstalleerd te krijgen?
Wil je een airco in je woning installeren, maar twijfel je of je woning ervoor geschikt is en of het zomaar mag? De meeste woningen zijn geschikt om een airco te plaatsen, er bestaan echter wel een aantal vereisten. Zo heb je vaak een vergunning nodig om een airco te plaatsen. Woon je in een flat of appartement, dan is er bovendien toestemming nodig van de VVE. Niet alleen de vergunningen en de toestemming is belangrijk, ook moet de woning bouwkundig geschikt zijn voor een airco.
Deze vereisten kunnen ervoor zorgen dat je zult moeten kiezen voor een mobiele airco in plaats van het installeren van een splitairco. De vereisten zijn dus afhankelijk van het soort airco dat je kiest.
Een mobiele airco: wat is hiervoor nodig?
Een mobiele airco kun je vrijwel overal plaatsen in je woning. Je hebt er ook geen vergunning voor nodig. Er zijn echter een aantal zaken die nodig zijn om de airco optimaal te laten werken. Ten eerste heb je natuurlijk een stopcontact nodig om de airco te laten werken. De airco moet in de buurt van het stopcontact geplaatst worden, want je mag geen verlengsnoer gebruiken. De mobiele airco moet ook in de buurt van een raam of buitendeur staan, want de warme lucht moet via een slang naar buiten worden afgevoerd. Deze luchtafvoerslang moet zo recht mogelijk blijven om goed de warme lucht te kunnen afvoeren. Om ervoor te zorgen dat de warme lucht buiten blijft, en niet terug naar binnenkomt, maak je gebruik van een afdichtingskit voor het raam.
Splitairco’s vereisten voor een woning
Voor splitairco’s bestaan meer vereisten, dat komt doordat ze een grotere capaciteit hebben, en voor een deel buiten tegen het huis worden geïnstalleerd. Voor de duidelijkheid bespreken we de verschillende vereisten apart van elkaar.
Ruimte voor binnenunit
Om een airco goed te laten werken is het belangrijk dat de binnenunit op de juiste manier geplaatst wordt. Daarbij moet je rekening houden met deze factoren:
- De binnenunit moet ten minste 200 cm hoog hangen;
- De unit moet zo vrij mogelijk staan om de luchtdoorstroom ongehinderd te laten stromen;
- De muur moet de airco kunnen dragen;
- Er mag geen grote afstand tussen de binnen- en buitenunit zitten. Deze afstand hangt af van het merk en type.
- De unit moet op een plek geplaatst worden waar geen warmtebron of luchtstroom in de buurt is. De sensoren van de airco zouden anders beïnvloed worden.
Ruimte voor buitenunit
Ook aan de ruimte voor de buitenunit zitten een aantal eisen. Je kunt de unit plaatsen aan de gevel, op een plat dak of op de grond in de tuin. De unit moet op een schaduwrijke plek geplaatst worden, hierdoor verbruikt de airco minder energie. Om geluidsoverlast te beperken is het belangrijk dat de unit met voldoende afstand van de buren geplaatst wordt. De laatste eis is dat de unit vrij moet staan, niets mag de afvoer van warme lucht belemmeren.
Elektrische capaciteit
Een airco heeft een bepaalde capaciteit, dat betekent dat de airco geschikt is om een ruimte van een bepaalde maximale grootte goed te koelen. Dit zorgt er dus voor dat de ruimte die je wilt laten koelen door de airco om een bepaalde elektrische capaciteit vraagt. Een makkelijk te onthouden vuistregel is dat een ruimte per kubieke meter 30 tot 50 Watt koelvermogen nodig heeft. In de meeste gevallen betekent dit dat je een airco nodig hebt met een elektrische capaciteit of vermogen van 2 tot 2,5 kW.
Wil je zelf de benodigde elektrische capaciteit berekenen? Bepaal dan de inhoud van de ruimte in m3 (L x B x H). Vermenigvuldig dit met de warmtefactor: Goed geïsoleerd = 30 Watt per m3, matig geïsoleerd = 40 Watt per m3 en slecht geïsoleerd = 50 Watt per m3. Voorbeeld: een ruimte van 40 m3 x 40 Watt warmtefactor = 1600 Watt of 1.6 kW elektrische capaciteit.
Ventilatievereisten
We hebben al eerder genoemd dat de binnen- en buitenunit van een airco vrij moeten hangen. Dit benadrukken we nog eens omdat een airco bepaalde ventilatievereisten heeft om goed te kunnen werken. Sommige mensen willen de airco nog weleens uit het oog wegnemen, omdat het apparaat nogal nadrukkelijk aanwezig is. Ze hangen dan een gordijn voor de binnenunit en zetten een struik of plant voor de buitenunit. Dit is niet de bedoeling, de airco moet goed kunnen ventileren.
Decibelniveau van de airco
Een airco maakt geluid, het is een van de weinige nadelen, ook al worden de moderne airco’s steeds stiller. Er bestaan landelijke geluidsnormen die in de wet zijn opgenomen. Voor het decibelniveau van de airco geldt dat deze niet meer dan 40 dB mag bedragen. Dit niveau geldt op de grens van jouw erf en die van je buren. Dat betekent dat de airco best meer geluid mag maken, zolang het niveau van 40 dB niet overschreden wordt op de grens van jouw tuin en de buren. Dus: Hoe verder je de airco plaatst van de buren, des te meer geluid is toegestaan.
Vergunning voor de buitenunit: hoe zit dit?
Voor het plaatsen van een splitunit airco is vaak een vergunning nodig. Dit komt doordat de woning aan de buitenzijde verandert door het plaatsen van een buitenunit. Volgens de Woningwet is de buitenunit van de airco een onderdeel van het gebouw. Door het plaatsen neemt het volume van het gebouw toe, daarom is een omgevingsvergunning voor bouwen nodig.
Niet alle gemeenten vereisen deze vergunning echter, je zult daarom van tevoren moeten informeren bij jouw gemeente. Sommige gemeenten hanteren de regels soepeler, er is dan bijvoorbeeld geen vergunning nodig, maar je moet de installatie van de airco wel melden. Ook zijn er gemeenten die alleen een vergunning eisen als het gaat om een monument of beschermd stadsgezicht. Voor een buitenunit aan de voorkant van een woning is meestal wel een omgevingsvergunning nodig. De gemeente zal dan beoordelen of de veranderingen passen in het bestemmingsplan.
Hoe zit het met VVE?
Woon je in een flat of appartement en wil je een airco plaatsen? Dan zul je in de meeste gevallen toestemming moeten krijgen van de VVE. De airco zal namelijk voor duidelijke veranderingen zorgen aan het gebouw, of je de airco nu aan de voorzijde of achterzijde plaatst. Ook het geluid van de airco zal al snel een probleem zijn, omdat je buren dichtbij je wonen en vaak rondom je appartement. De buren zullen daarom sneller hinder ondervinden door de airco.
Mag je een airco installeren in oude woningen?
In oude woningen mag niet altijd een splitunit airco geplaatst worden, omdat het vaak gaat om monumentale panden of een beschermd stadsgezicht. Er zal daarom altijd een vergunning aangevraagd moeten worden bij de gemeente. Deze zou toestemming kunnen geven onder bepaalde voorwaarden. Het historische karakter van het pand moet behouden blijven. Waar de airco geïnstalleerd wordt moet daarom goed gepland worden.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer