Airco versus ventilator: wat is handig?

Airco versus ventilator: wat is handig?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 22, 2024

Ben je op zoek naar manieren om je huis koel te houden in de zomer? De meest gekozen oplossing voor dit probleem is de aanschaf van een airco of een ventilator. Maar wat is nu precies het verschil tussen beide systemen? In dit blog gaan we hier dieper op in.

Wat is het verschil tussen een airco en een ventilator?

Een ventilator werkt door de lucht in een ruimte in beweging te brengen. Dit geeft een gevoel van verkoeling. Een ventilator is een betaalbare oplossing als je je huis koel wilt houden in de zomer. Ventilatoren variëren in prijs, dit is afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat en wat voor type je kiest. Je kunt uitgaan van een prijs tussen een paar tientjes tot honderden euro’s. Een groot voordeel van een ventilator is dat ze weinig energie verbruiken; voor dagelijks gebruik is een ventilator dus een duurzame keuze.

Een airco koelt door warmte uit de kamer te halen en koude lucht terug te blazen. Dit is een stuk effectiever dan een ventilator, maar hier staat tegenover dat een airco een stuk duurder is in aanschaf en dat ze meer energie verbruiken. Een mobiele airco kun je kopen vanaf 200 euro, terwijl de meer geavanceerde split systemen kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Wat is het verschil tussen een mobiele en een vaste airco?

Een vaste airco wordt permanent geplaatst en bestaat uit twee of meer units. Dit worden split units genoemd. Een vaste airco bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Via koelleidingen worden ze verbonden aan de buitenunit. De buitenunit wordt geplaatst buiten het huis, terwijl de binnenunits binnenshuis geplaatst worden. Zo is het mogelijk om meerdere ruimtes tegelijkertijd te koelen.

Een mobiele airco is, zoals de naam al doet vermoeden, mobiel. Je kunt een mobiele airco dus gemakkelijk verplaatsen van ruimte naar ruimte. Het enige wat je hoeft te doen is het apparaat op een plek neerzetten die je wilt koelen, de stekker in het stopcontact steken en de gewenste temperatuur instellen. De afvoerslang kun je uit het raam hangen.

Wat kost het om een airco of ventilator aan te schaffen?

Zoals we al eerder hebben aangegeven, is het een stuk goedkoper om een ventilator aan te schaffen dan een airco. Een ventilator heb je al vanaf een paar tientjes, terwijl een airco oploopt in de honderden euro’s. Ook qua verbruik is een ventilator een stuk goedkoper. Een gemiddelde mobiele airco verbruikt ongeveer 1 kWh per uur (we gaan dan uit van het koelen van één ruimte). Stel je voor dat je de airco in een jaar tijd 200 uur aan hebt staan, dan komt dit neer op 200 kWh. Een ventilator die 200 uur per jaar draait, heeft maar 10 kWh aan energie nodig.

Koelvermogen airco en ventilator

Een airco zuigt warme lucht aan. Deze warme lucht wordt in de airco geleid door een koelunit met koelvloeistof. De warme lucht wordt naar buiten afgevoerd via een afvoerslang en er wordt frisse, koele lucht de kamer ingeblazen. Je hebt twee verschillende soorten airco’s: vast en mobiel. Bij een vaste split unit airco wordt de slang door de muur naar buiten geïnstalleerd. De buitenunit zorgt ervoor dat de warme lucht afgevoerd wordt. Bij een mobiele airco hangt de afvoerslang door een raam of deur naar buiten.

Bij het bepalen van het benodigde koelvermogen van de airco speelt de ruimte een belangrijke rol. Een grote ruimte heeft meer koelvermogen nodig om effectief te worden gekoeld. Ook de isolatie van de betreffende ruimte heeft invloed op het koelvermogen. Een goed geïsoleerde ruimte zorgt ervoor dat de koele lucht beter binnen blijft en de warmte minder snel naar binnen komt. Ook warmtebronnen kunnen de temperatuur in een ruimte verhogen, zoals elektrische apparaten of zonlicht. Dit is ook van invloed op het koelvermogen.

Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in BTU of Watt. Hoe hoger het koelvermogen, hoe beter de airco een ruimte kan koelen. Gemiddeld kan een airco de temperatuur in een kamer verlagen met ongeveer 4°C tot 8°C.

Een ventilator daarentegen zorgt alleen maar voor luchtcirculatie. De gevoelstemperatuur zakt, maar het heeft geen invloed op de daadwerkelijke temperatuur.

Airco versus ventilator: wat is handig?

Installatie van de airco versus installatie van de ventilator

Het installeren van een split unit airco is een stuk lastiger dan wanneer je kiest voor een mobiele airco of ventilator. Deze laatste twee kun je in iedere gewenste ruimte plaatsen, hier komt verder geen installatie aan te pas. Bij de mobiele airco is het alleen belangrijk dat je een deur of raam in de buurt hebt, waar de afvoerslang doorheen geplaatst kan worden.

Heb je gekozen voor een split unit airco? Dan is het (met een beetje handigheid) zelf goed uit te voeren. Hou er wel rekening mee dat je de leidingen verplicht moet laten koppelen door een erkende professional.

Voor het installeren van een split unit airco is het belangrijk om goed de bijgeleverde installatiehandleiding te volgen. De airco moet geplaatst worden volgens de geldende richtlijnen, anders is het niet mogelijk om de airco op te starten. Je mag de airco niet zelf in werking stellen, dit moet gedaan worden door een erkende professional.

Geluidsniveau airco en ventilator

Het geluidsniveau van een airco is afhankelijk van wat voor soort airco je hebt. Bij een mobiele airco zitten alle onderdelen in één apparaat, ook de onderdelen die het meeste geluid produceren. Heb je een single split airco, dan heb je een binnenunit en een buitenunit. De onderdelen die het meeste geluid produceren zitten over het algemeen in de buitenunit. Hoewel je met een single split airco dus minder geluidsoverlast in huis hebt, dien je wel rekening te houden met de buren. Een ventilator maakt nagenoeg geen lawaai.

Wanneer kies je voor airco en wanneer voor een ventilator?

Als je op zoek bent naar een apparaat dat de ruimte een aantal graden kan afkoelen en je vindt het geen probleem om hier een paar honderd euro voor neer te leggen, dan is een mobiele airco de verkoeling waar je naar op zoek bent. Het enige wat je hoeft te doen is de temperatuur instellen en de airco doet zijn werk.

Wil je een aangenaam briesje terwijl je aan het werk bent en is het niet nodig om een hele ruimte af te koelen? Heb je een klein budget? Dan is een ventilator voor jou de perfecte keuze. Een ventilator zuigt aan de achterkant lucht aan en blaast dit via de draaiende bladen aan de voorkant weg. Des te sneller de lucht zich verplaatst, des te koeler het voelt.

Montage: zelf doen of laten doen?

Kies je voor een mobiele airco of een ventilator? Dan kun je deze gemakkelijk zelf installeren. Dit is anders wanneer je kiest voor een single split airco. Je kunt voor een groot gedeelte de split airco zelf installeren, maar de inbedrijfstelling moet worden gedaan door een erkend F-gassen monteur.

Als je een doe-het-zelf- split airco pakket aanschaft, dan mag je een aantal stappen zelf uitvoeren, maar niet alles. Wat mag je zelf doen bij het installeren van de airco?

  • Beugel van de binnenunit aan de muur monteren;
  • Het boren van een gat voor de koelleidingen;
  • Muurbeugel aan de gevel monteren;
  • Kunststof leiding goten monteren;
  • Binnenunit aan de beugel monteren;
  • Buitenunit aan de beugel monteren.

Tot slot mag je de koudemiddelleidingen leggen, maar je mag deze niet koppelen aan de units. Hetzelfde geldt voor de elektriciteitsdraden; je mag ze wel leggen, maar niet aansluiten. Dit moet gedaan worden door een erkende professional.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.