All electric warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?

All electric warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 29, 2024

Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor de cv-ketel? Dan is een all electric warmtepomp een uitstekende keuze! Een all electric warmtepomp is in staat om je hele huis te verwarmen, waardoor je geen cv-ketel meer nodig hebt. In plaats van gas maak je gebruik van elektriciteit om je huis te verwarmen en warm water te maken. Maar hoe werkt een all electric warmtepomp precies en wat voor soorten zijn er? In dit blog lees je er alles over.

Wat is een all electric warmtepomp?

In de toekomst moet Nederland helemaal van het gas af; we nemen afscheid van fossiele brandstoffen en gaan over op het gebruik van stroom om onze huizen te verwarmen.

Een all electric warmtepomp is dan een goed alternatief. Een all electric warmtepomp werkt op stroom. Het systeem haalt warmte uit de lucht of uit de grond om water te verwarmen of de woning op te warmen. Je hebt dan niet langer een cv-ketel nodig om je huis of water op te warmen. Een warmtepomp levert niet direct grote hoeveelheden aan warm water. Daarom wordt een boiler toegevoegd aan de installatie; zo wordt er voldoende warm water op voorraad gehouden.

Soorten all electric warmtepompen

Heb je besloten dat de cv-ketel de deur uitgaat en er een all electric warmtepomp voor in de plaats komt? Wil je eindelijk verduurzamen en profiteren van een aangenaam woonklimaat? Als je op zoek gaat naar een warmtepomp, dan kom je erachter dat er verschillende soorten zijn, zoals een lucht-water warmtepomp, een grond-water warmtepomp en een water-water warmtepomp.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte uit lucht haalt. Deze warmtepomp geeft de warmte echter af aan water. Het opgewarmde water dient dan als verwarming en/of warm tapwater. Een lucht-water warmtepomp kan de warmte halen uit de buitenlucht of uit de ventilatielucht. Het systeem kan volledig op stroom draaien, maar er is ook een mogelijkheid waarbij er nog gedeeltelijk gebruik wordt gemaakt van gas. Dit wordt een hybride warmtepomp genoemd. De cv-ketel werkt nog steeds op gas, en wordt ingezet als de temperatuur in huis of buiten te koud wordt, bijvoorbeeld in de winter. De lucht-water warmtepomp zal in dat geval de verwarming van het huis verzorgen, terwijl de cv-ketel zorgt voor het warme water dat gebruikt wordt om te douchen. Dit zorgt ervoor dat een lucht-water warmtepomp een warmtebron is die voor flinke verduurzaming zorgt.

Lucht-water warmtepompen zijn verkrijgbaar met een buitenunit, maar je kunt ook kiezen voor een lucht-warmtepomp zonder buitenunit. In dat geval heb je echter wel een modern ventilatiesysteem nodig waar voldoende vermogen van gehaald kan worden. Oudere woningen zijn vaak niet voorzien van zo’n ventilatiesysteem, waardoor een buitenunit nodig is.

Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp wordt ook wel grond-water warmtepomp genoemd. Het systeem is ontwikkeld om op een duurzame manier warmte op te wekken. De temperatuur van de bodem is namelijk het gehele jaar door zo’n 10 tot 12 graden Celsius, wat het een ideale warmtebron maakt. Om deze warmte te kunnen bereiken moeten er buizen in de voor- of achtertuin geplaatst worden. Om deze buizen te kunnen plaatsen moet er geboord worden, wat het plaatsen van een bodem-water warmtepomp een flinke klus maakt.

Het duurt een aantal dagen om het gehele systeem te installeren, daarom is de bodem-water warmtepomp het duurste van alle soorten. Er staat echter wel wat tegenover: Een zeer rendabel en duurzaam systeem, waarmee je jouw huis optimaal kunt verwarmen en zelfs koelen.

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt zijn warmte uit grondwater of uit de bodem. Deze warmte zet het om in een aangename woon temperatuur in huis en warm water voor douchen, koken, etc. Een water-water warmtepomp wordt ook wel een volledige warmtepomp genoemd, net als de bodem-water warmtepomp. Het systeem werkt namelijk volledig op stroom en heeft geen externe verwarmingsbron nodig om het huis te verwarmen.

Het systeem van een water-water warmtepomp werkt net als een koelkast. De koelkast neemt warmte op binnen in de koelkast en geeft dat af aan de buitenzijde van de kast. Bij een water-water warmtepomp werkt dit andersom; door middel van de lussen in de grond wordt warmte opgenomen en weer afgegeven aan water dat door het huis stroomt. Voor een water-water warmtepomp moet dus ook in de grond geboord worden om buizen te plaatsen.

Een water-water warmtepomp neemt warmte af van grondwater of de bodem. Je zou misschien kunnen denken dat het grondwater in de winter nooit voldoende warmte kan afgegeven, maar dit is een misverstand. De lussen worden diep in de grond geboord, waar de bodem en het grondwater een constante en zeer hoge temperatuur hebben. De warmtepomp kan dus ook in de winter voor warmte zorgen.

Hoe werkt het verwarmingsproces van een all electric warmtepomp?

Hoe werkt het verwarmingsproces?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron (lucht, grond of water) en werkt op stroom. De warmte die een warmtepomp uit zijn omgeving haalt wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken.

Een warmtepomp maakt gebruik van principes als condenseren en verdampen. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Hierbij wordt gebruikgemaakt van natuurlijke warmtebronnen, zoals de aarde, de buitenlucht of een waterbron.

Voordelen en nadelen van een warmtepomp

Als je op zoek bent naar een duurzame oplossing voor het verwarmen van je huis, dan is een warmtepomp een uitstekende oplossing. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp? We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen warmtepomp

  • Je hebt geen gaskosten;
  • Lagere CO2-uitstoot;
  • Je hebt geen schoorsteen nodig;
  • Een warmtepomp kan je huis ook verkoelen;
  • Lage onderhoudskosten;
  • Mogelijkheden tot subsidie;
  • Verhoogt het zelfverbruik;
  • Goede combinatie met vloerverwarming.

Nadelen warmtepomp

  • Grote(re) investering;
  • Grotere dimensie van radiatoren of vloerverwarming vereist;
  • Opwarming verloopt trager dan bij een cv-ketel;
  • Vergunningen zijn vereist;
  • Het uitbreiden van een woning kan niet met een warmtepomp (die precies voldoet aan de huidige warmtevraag).

Het installeren van een warmtepomp

Wil je een warmtepomp laten installeren? Dan dien je rekening te houden met een aantal factoren. Heb je een kelder? Dan is dit een prima plek om je warmtepomp neer te zetten. De ruimte is vaak goed geïsoleerd en je hebt geen last van het geluid. De binnenunit van de warmtepomp wordt vaak geplaatst in dezelfde ruimte waar de cv-ketel ook staat. Heb je een volledig elektrische warmtepomp? Dan heb je een voorraadvat met warm water. Deze kun je ook het beste plaatsen in de kelder of garage, aangezien dit vat zo groot is als een grote koelkast.

De buitenunit wordt vaak in de tuin, tegen de gevel, op het balkon of op een plat dak geplaatst. Het is belangrijk dat de buitenunit condens en smeltwater kan afvoeren. Om geluidsoverlast te voorkomen plaats je de buitenunit niet richting de buren. Onze installateurs helpen je om de beste plek te vinden voor jouw warmtepomp.

Het is belangrijk dat de binnenunit en buitenunit niet te ver van elkaar af staan. Doe je dit wel, dan gaat er warmte verloren en neemt het rendement af.

Laat de installatie van de warmtepomp over aan een erkend installateur. Zij hebben de juiste certificering en kennis om de pomp professioneel te plaatsen.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.