De buitenunit en de binnenunit van een airco: hoe zit dit precies?

De buitenunit en de binnenunit van een airco: hoe zit dit precies?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 21, 2024

De buitenunit en de binnenunit van een airco; als je je gaat oriënteren op gebied van airco’s, dan zul je deze termen regelmatig tegenkomen. Hoe zit dit precies? Wat is een buiten- en binnenunit? Hoe worden ze geïnstalleerd en hoe werken ze samen?

In dit blog gaan we dieper in op de twee verschillende delen van een splitairco. Daarnaast bespreken we de verbinding tussen de twee en we geven tips op gebied van onderhoud.

Wat is een buitenunit?

Een buitenunit is een onderdeel van een splitairco. Een splitairco is verdeeld in twee onderdelen, de binnenunit en buitenunit, daar komt de benaming split vandaan. De buitenunit wordt aan de buitenzijde van een gebouw geïnstalleerd. Dit deel van de airco zorgt ervoor dat de warme lucht van binnen aan de buitenlucht wordt afgegeven. Dit proces werkt door middel van verschillende componenten, zoals een compressor, condensor en ventilator. Deze onderdelen werken samen om warmte van binnen naar buiten te krijgen.

Sommige splitairco’s verkoelen niet alleen, maar kunnen ook het huis verwarmen. Dit wordt gedaan door de buitenunit omgekeerd te laten werken.

Wat is een binnenunit?

Een binnenunit is een onderdeel van een splitairco dat zich binnenshuis bevindt. Het is het deel van de airco dat in de ruimte geplaatst wordt die gekoeld moet worden. Je kunt de binnenunit als een warmtewisselaar zien. Het is verantwoordelijk voor het aanzuigen van warme lucht uit de ruimte. De warme lucht wordt dan door middel van koelvloeistof en een compressor aan de buitenunit afgegeven. Daarna wordt gekoelde lucht teruggebracht naar de ruimte.

Een binnenunit bestaat uit verschillende soorten. Je kunt kiezen voor een binnenunit aan de wand, op het plafond of op de vloer. Deze soorten binnenunits hebben allen hun eigen voor- en nadelen. De keuze die je maakt kun je het best laten afhangen van de ruimte en jouw voorkeur op gebied van installatie.

Installatie van binnenunit

Installatie van binnenunit

Installeren van een splitunit airco is een uitdagende klus die het best door professionele experts gedaan kan worden. Zij voeren de installatie van de binnenunit in de volgende uit:

De meest geschikte plek wordt bepaald

In de ruimte die gekoeld moet worden zal als eerst de beste plek bepaald worden voor de installatie van de binnenunit. Er wordt gekeken naar luchtcirculatie, obstakels die belemmerend kunnen werken en waar eventuele warmtebronnen aanwezig zijn.

Het hangsysteem wordt geïnstalleerd

De beugels die de airco moeten dragen worden aan de muur of aan het plafond bevestigd. Bovendien worden er gaten geboord voor de koelleiding en de stroomkabel. Deze kunnen dan door de muur geleid worden voor een connectie met de buitenunit.

Aansluitingen

De stroomkabel, condensslang en koelleiding worden aangesloten aan de binnenunit. Om waterschade te voorkomen wordt de condens slang onderaan de bundel geplaatst.

Binnenunit ophangen

De binnenunit wordt waterpas opgehangen aan de wandbeugel. De aansluitingen, stroomkabel, condensslang en koelleiding worden door de muur geleid om vervolgens aan de buitenzijde te worden aangesloten op de buitenunit.

Installatie van buitenunit

Het correct installeren van de buitenunit van een airco is erg belangrijk. Alleen dan zal het gehele systeem effectief en optimaal werken. De installateurs zullen als volgt te werk gaan:

Locatie bepalen

De beste plek voor de buitenunit wordt bepaald. Een plek in de schaduw, met een goede luchtdoorstroom, is gewenst. Daarnaast kan de unit het best geplaatst worden waar het niet zorgt voor geluidsoverlast, maar waar het wel makkelijk toegankelijk is om onderhoud te plegen.

De buitenunit installeren

Er wordt een vlakke en stabiele ondergrond voor de buitenunit gecreëerd. Daar wordt de unit op geplaatst. Hierna wordt de buitenunit aan de binnenunit gekoppeld door de stroomkabel, de condens slang en de koelvloeistof slang te koppelen.

Hoe werken beide units samen?

Hoe werken beide units samen?

Een splitairco bestaat uit twee onderdelen, maar het één systeem. De samenwerking tussen de twee units werkt als volgt:

  • Het koelen van een bepaalde ruimte start bij de binnenunit, deze zuigt warme lucht uit de ruimte aan;
  • De aangezogen lucht wordt door de warmtewisselaar van de binnenunit geleid. Hier neemt het koelvloeistof de warmte op;
  • De warme koelvloeistof wordt van de binnenunit naar de buitenunit geleid;
  • De compressor in de buitenunit perst de koelvloeistof samen, hierdoor condenseert het en kan de warmte afgeven worden aan de buitenlucht;
  • Het afgekoelde koelvloeistof wordt hierna teruggeleid van de buitenunit naar de binnenunit;
  • De binnenunit blaast de afgekoelde lucht de ruimte in;
  • De cyclus start nu weer opnieuw.

De twee verschillende units werken dus effectief samen door constant warmte van binnen naar buiten te leiden.

Verbinding tussen beide units

Niet alleen een correcte installatie van de binnen- en buitenunit is belangrijk, ook de verbinding tussen de beide units is cruciaal. De twee onderdelen worden door middel van de verschillende componenten verbonden. Een stroomkabel zorgt ervoor dat de buitenunit is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De binnenunit wordt gevoed door de buitenunit. Tussen de binnen- en buitenunit lopen meerdere koelmiddelleidingen. Deze worden zo kort mogelijk gehouden om voor optimaal rendement te zorgen. De leidingen zijn gemaakt van koper en zijn geïsoleerd. De binnenunit zorgt ervoor dat condenswater wordt geproduceerd, dit moet naar buiten worden afgevoerd. Een afvoerleiding tussen de binnenunit en buitenunit zorgt daarvoor.

Zoals je hebt kunnen lezen bestaat een splitunit airco uit twee onderdelen. Voor een goede werking van de airco is de juiste verbinding tussen de twee essentieel. Het is bovendien aan te raden om ervoor te zorgen dat de binnen- en buitenunit met elkaar matchen. Een slechte combinatie tussen twee systemen kan voor problemen en mindere prestaties zorgen.

Onderhoud van binnenunit en buitenunit

Om de airco efficiënt en goed te laten werken is regelmatig onderhoud van binnenunit en buitenunit onmisbaar. Ga je zelf de airco onderhouden, schakel deze dan eerst uit. Hierna verwijder je de filters in de binnenunit. Je kunt deze schoonmaken door middel van een stofzuiger of door ze af te spoelen. Open het vak waar de ventilator zit en gebruik een stofzuiger om vuil te verwijderen. Controleer tijdens het onderhoud van de binnenunit of er slijtage of schade aanwezig is.

Het onderhoud van de buitenunit start door takken, planten, bladeren en andere obstakels te verwijderen. Reinig daarna de condensor met een zachte borstel of stofzuiger. Je kunt er ook voor kiezen om de buitenunit geheel af te spoelen met water om alle stof te verwijderen. Doe dit niet met een hogedrukreiniger, want dan kan schade ontstaan. Als laatste check je de afvoerslang voor condenswater. Deze moet vrij zijn van stof, zodat water gemakkelijk afgevoerd kan worden.

Tip: Elite Klimaat Groep biedt aantrekkelijke onderhoudsabonnementen aan voor aircosystemen. Het is belangrijk om jouw airco in topconditie te houden, onze vakmensen helpen je er graag bij.

Waar plaats je de binnenunit en buitenunit?

De plaatsing van de binnenunit en buitenunit van een splitairco is erg belangrijk. Een binnenunit moet geplaatst worden op een wand of plafond, ten minste 200 cm van de vloer. Wat vooral belangrijk is, is een vrij luchtdoorstroom naar en van de airco. Er mogen geen objecten de luchtdoorstroom beperken. Daarnaast moet de airco verwijderd zijn van warmtebronnen, zoals een kachel of verwarming.

De buitenunit moet op een stabiele ondergrond geplaatst worden aan de buitenzijde van het gebouw. De unit kan het best op een schaduwrijke plek staan, en vrij van obstakels, zoals planten, schutting of muur. De unit moet bereikbaar zijn voor onderhoud, maar kan het best zo geplaatst worden, dat geluidsoverlast beperkt wordt.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.