De buitenunit en de binnenunit van een airco: hoe zit dit precies?
De buitenunit en de binnenunit van een airco; als je je gaat oriënteren op gebied van airco’s, dan zul je deze termen regelmatig tegenkomen. Hoe zit dit precies? Wat is een buiten- en binnenunit? Hoe worden ze geïnstalleerd en hoe werken ze samen?
In dit blog gaan we dieper in op de twee verschillende delen van een splitairco. Daarnaast bespreken we de verbinding tussen de twee en we geven tips op gebied van onderhoud.
Wat is een buitenunit?
Een buitenunit is een onderdeel van een splitairco. Een splitairco is verdeeld in twee onderdelen, de binnenunit en buitenunit, daar komt de benaming split vandaan. De buitenunit wordt aan de buitenzijde van een gebouw geïnstalleerd. Dit deel van de airco zorgt ervoor dat de warme lucht van binnen aan de buitenlucht wordt afgegeven. Dit proces werkt door middel van verschillende componenten, zoals een compressor, condensor en ventilator. Deze onderdelen werken samen om warmte van binnen naar buiten te krijgen.
Sommige splitairco’s verkoelen niet alleen, maar kunnen ook het huis verwarmen. Dit wordt gedaan door de buitenunit omgekeerd te laten werken.
Wat is een binnenunit?
Een binnenunit is een onderdeel van een splitairco dat zich binnenshuis bevindt. Het is het deel van de airco dat in de ruimte geplaatst wordt die gekoeld moet worden. Je kunt de binnenunit als een warmtewisselaar zien. Het is verantwoordelijk voor het aanzuigen van warme lucht uit de ruimte. De warme lucht wordt dan door middel van koelvloeistof en een compressor aan de buitenunit afgegeven. Daarna wordt gekoelde lucht teruggebracht naar de ruimte.
Een binnenunit bestaat uit verschillende soorten. Je kunt kiezen voor een binnenunit aan de wand, op het plafond of op de vloer. Deze soorten binnenunits hebben allen hun eigen voor- en nadelen. De keuze die je maakt kun je het best laten afhangen van de ruimte en jouw voorkeur op gebied van installatie.
Installatie van binnenunit
Installeren van een splitunit airco is een uitdagende klus die het best door professionele experts gedaan kan worden. Zij voeren de installatie van de binnenunit in de volgende uit:
De meest geschikte plek wordt bepaald
In de ruimte die gekoeld moet worden zal als eerst de beste plek bepaald worden voor de installatie van de binnenunit. Er wordt gekeken naar luchtcirculatie, obstakels die belemmerend kunnen werken en waar eventuele warmtebronnen aanwezig zijn.
Het hangsysteem wordt geïnstalleerd
De beugels die de airco moeten dragen worden aan de muur of aan het plafond bevestigd. Bovendien worden er gaten geboord voor de koelleiding en de stroomkabel. Deze kunnen dan door de muur geleid worden voor een connectie met de buitenunit.
Aansluitingen
De stroomkabel, condensslang en koelleiding worden aangesloten aan de binnenunit. Om waterschade te voorkomen wordt de condens slang onderaan de bundel geplaatst.
Binnenunit ophangen
De binnenunit wordt waterpas opgehangen aan de wandbeugel. De aansluitingen, stroomkabel, condensslang en koelleiding worden door de muur geleid om vervolgens aan de buitenzijde te worden aangesloten op de buitenunit.
Installatie van buitenunit
Het correct installeren van de buitenunit van een airco is erg belangrijk. Alleen dan zal het gehele systeem effectief en optimaal werken. De installateurs zullen als volgt te werk gaan:
Locatie bepalen
De beste plek voor de buitenunit wordt bepaald. Een plek in de schaduw, met een goede luchtdoorstroom, is gewenst. Daarnaast kan de unit het best geplaatst worden waar het niet zorgt voor geluidsoverlast, maar waar het wel makkelijk toegankelijk is om onderhoud te plegen.
De buitenunit installeren
Er wordt een vlakke en stabiele ondergrond voor de buitenunit gecreëerd. Daar wordt de unit op geplaatst. Hierna wordt de buitenunit aan de binnenunit gekoppeld door de stroomkabel, de condens slang en de koelvloeistof slang te koppelen.
Hoe werken beide units samen?
Een splitairco bestaat uit twee onderdelen, maar het één systeem. De samenwerking tussen de twee units werkt als volgt:
- Het koelen van een bepaalde ruimte start bij de binnenunit, deze zuigt warme lucht uit de ruimte aan;
- De aangezogen lucht wordt door de warmtewisselaar van de binnenunit geleid. Hier neemt het koelvloeistof de warmte op;
- De warme koelvloeistof wordt van de binnenunit naar de buitenunit geleid;
- De compressor in de buitenunit perst de koelvloeistof samen, hierdoor condenseert het en kan de warmte afgeven worden aan de buitenlucht;
- Het afgekoelde koelvloeistof wordt hierna teruggeleid van de buitenunit naar de binnenunit;
- De binnenunit blaast de afgekoelde lucht de ruimte in;
- De cyclus start nu weer opnieuw.
De twee verschillende units werken dus effectief samen door constant warmte van binnen naar buiten te leiden.
Verbinding tussen beide units
Niet alleen een correcte installatie van de binnen- en buitenunit is belangrijk, ook de verbinding tussen de beide units is cruciaal. De twee onderdelen worden door middel van de verschillende componenten verbonden. Een stroomkabel zorgt ervoor dat de buitenunit is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De binnenunit wordt gevoed door de buitenunit. Tussen de binnen- en buitenunit lopen meerdere koelmiddelleidingen. Deze worden zo kort mogelijk gehouden om voor optimaal rendement te zorgen. De leidingen zijn gemaakt van koper en zijn geïsoleerd. De binnenunit zorgt ervoor dat condenswater wordt geproduceerd, dit moet naar buiten worden afgevoerd. Een afvoerleiding tussen de binnenunit en buitenunit zorgt daarvoor.
Zoals je hebt kunnen lezen bestaat een splitunit airco uit twee onderdelen. Voor een goede werking van de airco is de juiste verbinding tussen de twee essentieel. Het is bovendien aan te raden om ervoor te zorgen dat de binnen- en buitenunit met elkaar matchen. Een slechte combinatie tussen twee systemen kan voor problemen en mindere prestaties zorgen.
Onderhoud van binnenunit en buitenunit
Om de airco efficiënt en goed te laten werken is regelmatig onderhoud van binnenunit en buitenunit onmisbaar. Ga je zelf de airco onderhouden, schakel deze dan eerst uit. Hierna verwijder je de filters in de binnenunit. Je kunt deze schoonmaken door middel van een stofzuiger of door ze af te spoelen. Open het vak waar de ventilator zit en gebruik een stofzuiger om vuil te verwijderen. Controleer tijdens het onderhoud van de binnenunit of er slijtage of schade aanwezig is.
Het onderhoud van de buitenunit start door takken, planten, bladeren en andere obstakels te verwijderen. Reinig daarna de condensor met een zachte borstel of stofzuiger. Je kunt er ook voor kiezen om de buitenunit geheel af te spoelen met water om alle stof te verwijderen. Doe dit niet met een hogedrukreiniger, want dan kan schade ontstaan. Als laatste check je de afvoerslang voor condenswater. Deze moet vrij zijn van stof, zodat water gemakkelijk afgevoerd kan worden.
Tip: Elite Klimaat Groep biedt aantrekkelijke onderhoudsabonnementen aan voor aircosystemen. Het is belangrijk om jouw airco in topconditie te houden, onze vakmensen helpen je er graag bij.
Waar plaats je de binnenunit en buitenunit?
De plaatsing van de binnenunit en buitenunit van een splitairco is erg belangrijk. Een binnenunit moet geplaatst worden op een wand of plafond, ten minste 200 cm van de vloer. Wat vooral belangrijk is, is een vrij luchtdoorstroom naar en van de airco. Er mogen geen objecten de luchtdoorstroom beperken. Daarnaast moet de airco verwijderd zijn van warmtebronnen, zoals een kachel of verwarming.
De buitenunit moet op een stabiele ondergrond geplaatst worden aan de buitenzijde van het gebouw. De unit kan het best op een schaduwrijke plek staan, en vrij van obstakels, zoals planten, schutting of muur. De unit moet bereikbaar zijn voor onderhoud, maar kan het best zo geplaatst worden, dat geluidsoverlast beperkt wordt.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer