Energiezuinige airco: waar moet je op letten?

Energiezuinige airco: waar moet je op letten?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 29, 2024

Tijdens de warme zomermaanden biedt de airco een ideale oplossing. Het systeem zorgt ervoor dat je huis aangenaam koel blijft, wat bijdraagt aan een verhoogd wooncomfort. Ben jij van plan om een airco aan te schaffen? Dan is de kans groot dat je ook benieuwd bent naar de duurzaamheid en het energieverbruik van de airco. Want wat is een energiezuinige airco precies? Wat zijn de voordelen van een energiezuinige airco en hoe maximaliseer je de energie-efficiëntie? In dit blog vertellen we je er alles over.

Wat is een energiezuinige airco?

Een energiezuinige airco is een airconditioningsysteem dat ontworpen is om efficiënter om te gaan met energie, als je dit vergelijkt met traditionele airconditioners. Een energiezuinige airco is in de meeste gevallen uitgerust met een lucht-lucht warmtepomp. Dit systeem zorgt voor een efficiënte temperatuurregeling en koelt de ruimte op een duurzame manier. Een lucht-lucht warmtepomp koelt overigens niet alleen, het is ook in staat om een ruimte te verwarmen.

De voordelen van een energiezuinige airco

Een energiezuinige airco heeft enorm veel voordelen. We noemen de belangrijkste:

Lagere energierekening

Een energiezuinige airco verbruikt over het algemeen, zo'n 20% elektriciteit om het hele jaar door te kunnen koelen en verwarmen (als we uitgaan van een normaal gebruik en een gemiddelde temperatuur). Dit houdt in dat 80% van de benodigde energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals lucht, grond en water. Dit merk je aan je energierekening.

Beter voor de planeet

Een energiezuinige airco is gunstig voor het klimaat, omdat het bijdraagt aan de CO2-reductie. Met een energiezuinige airco draag je bij aan een duurzame wereld en bespaar je ook nog eens op de energiekosten.

Gezondere lucht

Een energiezuinige airco is uitgerust met technologieën en filters die de lucht zuiveren. Dit is heel gunstig voor mensen die last hebben van allergieën of ademhalingsproblemen.

Maakt bijna geen geluid

Een energiezuinige airco is stiller dan een normale airco, maar is minstens zo effectief. Of je een ruimte nu wilt koelen of verwarmen, binnen enkele minuten heb je het gewenste effect.

Hoe herken je een energiezuinige airco?

Als je op zoek gaat naar een energiezuinige airco, dan vraag je je misschien af: Hoe herken ik een energiezuinige airco? We noemen een aantal belangrijke aandachtspunten.

Het type airco

Het type airco is een belangrijke indicator als het gaat om de energiezuinigheid. Een mobiele airco is bijvoorbeeld veel minder zuinig dan een vaste airco. Dit komt doordat een mobiele airco een afvoerslang heeft, die via een raam naar buiten hangt. Zo voert een mobiele airco de warme lucht af. Met een open raam komt er altijd wat warme lucht naar binnen, waardoor de mobiele airco harder moet werken. Een vaste airco is daarom veel efficiënter en verbruikt veel minder energie dan een mobiele airco.

Het verschil tussen de verschillende seizoensefficiënties

Hoe efficiënt een airco koelt over de seizoenen heen wordt gemeten door SEER: Seasonal Energy Efficiency Ratio, terwijl Energy Efficiency Ratio (EER) maar een bepaald moment in rekening brengt.

Des te hoger de ratio, des te efficiënter de airco is. Hetzelfde geldt voor SCOP en COP. Seasonal Coeffcient of Performance (SCOP) meet hoe efficiënt een airconditioner verwarmt over de seizoenen, terwijl Coefficient of Performance (COP) maar een bepaald moment in rekening brengt.

De energie-efficiëntieklasse

Het energielabel op de verpakking op de airco geeft naast de SCOP- en SEER waarde, ook aan hoe energiezuinig het type airco is. In één oogopslag kun je zien hoeveel energie een elektrisch apparaat gebruikt. De apparaten die heel zuinig zijn krijgen een donkergroene A-vermelding. De apparaten die juist heel veel energie verbruiken krijgen een rode D of G vermelding. Je kunt de energieklasse van een airco niet vergelijken met bijvoorbeeld een koelkast of computer, elk type apparaat heeft een andere schaal.

Wat is het verschil tussen de SEER en EER waarde?

SEER staat voor Seasonal Energy Efficiency Ratio en EER staat voor Energy Efficiency Ratio. Deze afkortingen geven aan hoe efficiënt een airco werkt. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee?

De S (Seasonal) houdt rekening met het seizoenseffect. Zonder de S meet je de efficiëntie van de airco op één bepaalde temperatuur. Dit punt ligt meestal zo hoog (rond de 32 graden) dat dit maar zelden voorkomt. Dit heeft als gevolg dat je geen correct beeld hebt van wat de airco nu eigenlijk gebruikt aan energie. SEER toont de efficiëntie over alle seizoenen met verschillende temperaturen. Dit geeft een realistischer beeld.

Wil je airconditioners vergelijken? Dan is het belangrijk dat je altijd naar dezelfde waarden kijkt. Het heeft geen zin om de EER waarde te vergelijken met de SEER waarde.

Hoe maak je je airco zo energiezuinig mogelijk?

Hoe maak je je airco zo energiezuinig mogelijk?

Wil je jouw eigen airco energiezuiniger maken en nog geen nieuwe airco aanschaffen? Of wil je wel een duurzame airco aanschaffen en wil je deze op een zo slim mogelijke manier inzetten? Onderstaande tips zorgen ervoor dat je het energieverbruik van je airco zo laag mogelijk houdt.

Kies de juiste capaciteit

Wil je niet te veel energie verbruiken, dan is het cruciaal om het juiste vermogen te kiezen voor je airconditioning. Heb je een airco met een lag vermogen in een grote ruimte, dan kun je deze niet optimaal gebruiken. De airco zal enorm hard moeten werken om de ruimte te koelen of te verwarmen. Dit gaat ten koste van je energierekening. Kies daarom altijd voor een vermogen dat geschikt is voor de grootte van de ruimte die je wilt koelen of verwarmen.

Houd je huis zo koel mogelijk

Om je airco goed zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat je op warme dagen probeert om je huis zo koel mogelijk te houden. Zodra de zon opkomt sluit je de ramen en doe je de gordijnen dicht. Zo kun je de warme lucht voor een groot gedeelte buitenshuis houden. Zodra de zon onder is en er koelere lucht is, kun je de ramen weer open zetten. Op deze manier hoeft je airco minder hard te werken om tot je gewenste temperatuur te komen.

Zorg voor een goed geïsoleerd huis

Als je huis niet goed geïsoleerd is gaat er enorm veel energie verloren. Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat het huis warm blijft in de winter en koel blijft in de zomer. Dit betekent dat je airco minder hard hoeft te werken om je huis koel of warm te houden.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.