De geluidsnorm van warmtepompen

De geluidsnorm van warmtepompen
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 22, 2024

Wil je een warmtepomp laten installeren, maar maak je je zorgen over het geluid? Je wilt natuurlijk voorkomen dat je straks ruzie hebt met de buren. In dit blog leggen we je daarom uit wat de geluidsnormen zijn voor warmtepompen, hoe je het geluid kunt verminderen en waar je de warmtepomp het beste kunt plaatsen.

Waarom zijn geluidsnormen belangrijk en welke geluidsnormen gelden voor warmtepompen?

In het gewijzigde Bouwbesluit zijn de nieuwe eisen aan het maximale geluid van warmtepompen en airco’s opgenomen. Deze geluidsnormen gelden voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen. De norm is ingesteld, omdat de overheid buren beter wil beschermen tegen geluidsoverlast van warmtepompen. Daarnaast wil de overheid de ontwikkeling van stillere warmtepompen bevorderen.

Overdag mag het geluid van een buitenunit niet meer zijn dan 45 dB(A). Tussen 19.00 en 7.00 mag het geluid niet meer dan 40 dB(A) zijn. Deze waarden betreffen het geluid dat een warmtepomp produceert als deze op vol vermogen draait en wordt gemeten op de erfgrens met de buren.

Wat maakt geluid bij warmtepompen?

Wat het meeste geluid maakt bij een warmtepomp is de buitenunit. Dit komt door de bewegende delen in de buitenunit, zoals de compressor en de ventilator. Buitenlucht wordt aangezogen door de ventilator, waaruit warmte wordt onttrokken. De warmte wordt vervolgens opgewarmd door de compressor tot een bruikbare temperatuur.

Omdat beide onderdelen op verschillende toerentallen draaien, produceren ze verschillende geluidsniveaus. Wanneer de warmtepomp draait op maximaal vermogen, is het mogelijk dat er sprake is van geluidsoverlast. Dit komt met name voor als de buitentemperatuur daalt, waardoor het systeem harder moet werken, of als je de thermostaat iets hoger zet.

Kun je het geluid van de warmtepomp verminderen?

Om de geluidsoverlast van de warmtepomp zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk om een warmtepomp te kiezen die past bij jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk dat je de warmtepomp plaatst op een plek waar deze zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt.

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf en plaatsing van een warmtepomp? We geven je een aantal aandachtspunten.

Maak je huis geschikt voor lage temperatuurverwarming

Allereerst is het belangrijk om je huis geschikt te maken voor lage temperatuurverwarming. Dit kun je doen door je huis te isoleren en lage temperatuur radiatoren of een vloerverwarming te laten installeren. De warmtepomp hoeft minder hard te werken met lage temperatuurverwarming, waardoor deze zuiniger is en minder lawaai maakt.

Kun je het geluid van de warmtepomp verminderen?

Kies voor het juiste vermogen

Een ander belangrijk aandachtspunt is dat het vermogen van de warmtepomp past bij de grootte van de woning. Als je een grote woning hebt, dan heb je meer vermogen nodig dan bij een kleine woning. Kies je voor een warmtepomp met een te laag vermogen, dan moet de warmtepomp harder werken, waardoor de buitenunit meer geluid produceert.

Het is overigens niet altijd zo dat een warmtepomp met minder vermogen ook minder lawaai maakt. Kijk dus altijd naar de specificaties van de warmtepomp.

Kies voor een warmtepomp met een relatief stille buitenunit

De kans op geluidsoverlast is een stuk kleiner als je kiest voor een stille buitenunit. Daarnaast moet je weten wat het geluidsdrukniveau is, zodat je weet op welke afstand van de erfgrens je de buitenunit moet plaatsen om onder de maximaal toegestane waarden te blijven.

Wil je hier meer over weten, dan kun je terecht bij de installateur of de fabrikant van de warmtepomp. Je zou ook naar een showroom kunnen gaan om te luisteren naar het geluid van de buitenunit. Je moet er alleen dan wel rekening mee houden dat een buitenunit binnen heel anders klinkt dan wanneer deze buiten zou staan.

Daarnaast is het ook belangrijk om je te realiseren dat geluidsniveaus worden weergegeven op maximaal vermogen. Een warmtepomp draait echter maar heel kort op dat vermogen. Het maximale vermogen komt al helemaal weinig voor als het zo warm is buiten dat je in de tuin kunt zitten. In dat geval zal geluidsoverlast dan ook minimaal zijn.

De beste plekken om te installeren

Om geluidsoverlast zo veel mogelijk binnen de perken te houden, is het heel belangrijk om de buitenunit op de juiste plek te installeren. Kijk dus kritisch naar de plek voor de buitenunit. Des te verder de buitenunit geplaatst is van de erfgrens, des te minder last de buren ervan zullen hebben.

Om trillingen en contactgeluiden te voorkomen, installeer je de warmtepomp op een stabiele en stevige ondergrond, zoals een betonnen vloer. Kies je ervoor om de buitenunit op te hangen? Zorg er dan voor dat de gevel stevig genoeg is.

Daarnaast is het belangrijk dat er zoveel mogelijk vrije ruimte is rond de uitblaasopening. Het geluid wordt namelijk weerkaatst door schuttingen of muren. Het is beter om de buitenunit te plaatsen in een tuin met beplanting dan in een tuin met tegels. Dit is niet alleen beter voor de waterafvoer, maar ook voor het milieu. Zet de buitenunit niet in de buurt van openslaande ramen of ventilatieroosters en let er op dat de warmtepomp niet in de richting van de buren blaast.

Als het niet lukt om een geschikte plek te vinden voor de buitenunit, waardoor deze onder de maximaal toegestane geluidsnormen blijft? Dan zijn er nog twee dingen die je kunt doen:

Zorg voor een goede omkasting

Kies voor een geluidswerende omkasting voor warmtepompen. Deze zorgt ervoor dat het geluid van de buitenunit met minimaal 7dB gedempt kan worden. Het is wel belangrijk dat je voldoende ruimte hebt voor een omkasting, aangezien een buitenunit met een kast een stuk meer ruimte in beslag neemt.

Kies voor een warmtepomp zonder buitenunit

Je kunt er ook voor kiezen om een warmtepomp zonder buitenunit te nemen. Dit type maakt binnenshuis wel meer lawaai en heeft daarnaast een beperkt vermogen.

Hoe kies je een stille warmtepomp?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een stille(re) warmtepomp? Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

  • Kies voor een warmtepomp die past bij de grootte van jouw huis en over het juiste vermogen beschikt. Hiermee voorkom je dat de warmtepomp te hard moet draaien;
  • Het geluidsvermogen van de warmtepomp staat op het energielabel. Kies een warmtepomp met een buitenunit die relatief stil is;
  • Wil je het geluidsniveau verlagen? Kies dan voor een omkasting;
  • Kies voor een warmtepomp die een nachtinstelling heeft. Deze warmtepomp kun je zo instellen dat hij ’s nachts niet op vol vermogen draait, waardoor hij minder geluid maakt;
  • Isoleer je woning en installeer vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Zo maak je je woning geschikt voor lage temperatuurverwarming. Als de temperatuur laag kan blijven, werkt de warmtepomp efficiënter en stiller.
  • Plaats de buitenunit op een plek waar deze voor weinig overlast kan zorgen. Plaats de buitenunit dus niet naast een raam of veranda. Als het dak van jouw woning niet gevoelig is voor trillingen, dan zou dit een ideale plek zijn.
  • Om ruzie met de buren te voorkomen, plaats je de buitenunit nooit op of vlak naast de erfgrens.
  • Als de warmtepomp in de tuin staat, zorg er dan voor dat er enkele planten in de buurt staan. Planten vormen een visuele barrière en dempen het geluid van de buitenunit. Hou er wel rekening mee dat de buitenunit goed bereikbaar blijft voor onderhoud en dat deze niet overgroeid raakt.

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden of een warmtepomp een geschikte oplossing is voor jouw woning? We denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een gratis adviesgesprek.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.