Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Maar wat is een warmtepomp precies? Een warmtepomp maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron en werkt op elektriciteit. De warmte die een warmtebron uit zijn omgeving haalt wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken.
Een warmtepomp maakt gebruik van principes als condenseren en verdampen. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke warmtebronnen, zoals de aarde, de buitenlucht of een waterbron.
Verschillende soorten warmtepompen
Als je eraan denkt om een warmtepomp aan te schaffen, dan heb je de keuze om je huis te verwarmen met een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Voor optimaal gebruik van de warmtepomp is goede isolatie van groot belang. Denk hieraan voordat je een warmtepomp aanschaft.
Een hybride warmtepomp haalt de warmte in de meeste gevallen uit de buitenlucht, terwijl een volledig elektrische waterpomp ook andere bronnen, zoals grond en water, kan gebruiken. We onderscheiden de volgende soorten warmtepompen:
Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp haalt via een buitenunit warmte uit de buitenlucht, dat vervolgens aan een koudemiddel wordt overgedragen. In de binnenunit wordt dit dan doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Bijna alle hybride warmtepompen zijn lucht-water warmtepompen.
Wanneer de buitenunit en binnenunit samen zijn gebouwd in één kast, spreken we van een monoblock. Deze zijn bedoeld om buiten geplaatst te worden, maar sommige worden ook binnen geplaatst. Ze halen de lucht van buiten door een gat in de muur of het plafond.
Bodem-water warmtepomp
Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem via buizen die gevuld zijn met een vloeistof. Het gaat dan meestal om een verticale buis diep in de grond. De warmte die de vloeistof opneemt, wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmingscircuit.
Het is niet goedkoop om een bodem-water warmtepomp te laten installeren. Daar staat echter tegenover dat dit type warmtepomp wel het beste rendement geeft. Een bodem-water warmtepomp is ook in staat om de woning te koelen, zonder al te veel elektriciteit te gebruiken.
Water-water warmtepomp
Met een water-water warmtepomp wordt warmte direct uit het grondwater gehaald. Er worden twee putten geboord voor een water-water warmtepomp. Uit de ene put wordt warmte omhoog gehaald en vervolgens wordt het afgekoelde water afgevoerd via de andere put. Om de warmtebalans van de bron te herstellen, moet je de woning in de zomer koelen met de warmtepomp. De warmtepomp werkt dan omgekeerd.
Om te mogen boren naar water heb je een vergunning nodig. Daarnaast is het boren naar water duur. Door de hoge kosten is dit type warmtepomp alleen interessant voor bijvoorbeeld appartementencomplexen of bedrijfspanden.
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp wordt ook wel een airco genoemd. Dit type warmtepomp kan dus zowel koelen als verwarmen. De buitenunit trekt koele lucht van buiten aan met een ventilator. Dit doet de buitenunit door gebruik te maken van een verdamper die warmte aan de buitenlucht onttrekt. Ook bij koude temperaturen zit er nog voldoende warmte in de lucht om te gebruiken.
Deze warmte wordt via een koelmiddel naar de binnenunit getransporteerd. Het koelmiddel verdampt al bij lagere temperaturen en neemt zo de onttrokken warmte op. In de binnenunit geeft het koelmiddel de warmte weer af aan de lucht in je huis. Zo wordt dus de lucht verwarmd.
Voordelen en nadelen van een warmtepomp
Ben je op zoek naar een duurzame oplossing om je woning te verwarmen? Dan is een warmtepomp een uitstekende oplossing. Toch zijn er niet alleen maar voordelen aan een warmtepomp, daarom hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
Voordelen warmtepomp
- Je hebt geen gaskosten;
- Lagere CO2-uitstoot;
- Je hebt geen schoorsteen nodig;
- Een warmtepomp kan je huis ook verkoelen;
- Lage onderhoudskosten;
- Mogelijkheden tot subsidie;
- Verhoogt het zelfverbruik;
- Goede combinatie met vloerverwarming.
Nadelen warmtepomp
- Grote(re) investering;
- Grotere dimensie van radiatoren of vloerverwarming vereist;
- Opwarming verloopt trager dan bij een cv-ketel;
- Vergunningen zijn vereist;
- Het uitbreiden van een woning kan niet met een warmtepomp (die precies voldoet aan de huidige warmtevraag).
Welke kosten bespaar je met een warmtepomp?
Met een warmtepomp wordt je huis verwarmd door middel van stroom. Dit betekent dat je gedeeltelijk of volledig je gasverbruik kunt verlagen. Als je kiest voor een hybride warmtepomp, dan maak je alleen nog gebruik van je cv-ketel als je veel warm water verbruikt, of als je huis extra warmte nodig heeft op een koude winterdag. Door gebruik te maken van een hybride warmtepomp kun je je gasverbruik verlagen tot wel 80%.
Maak je gebruik van een volledig elektrische warmtepomp, dan hoef je helemaal geen gas meer te gebruiken.
Daarnaast stoot je minder CO₂ uit als je gebruikmaakt van een warmtepomp. Je gebruikt namelijk minder fossiele brandstoffen, dit kan oplopen tot zo’n 65%. Voor een hybride warmtepomp ligt dat percentage rond de 30 procent.
De COP van warmtepompen
De COP (Coëfficiënt of Performance) geeft aan hoeveel je uiteindelijk bespaart. Dit getal geeft aan hoeveel warmte een warmtepomp levert per eenheid verbruikte elektriciteit.
Stel je voor dat je warmtepomp een COP heeft van 4, dan betekent dit dat de warmtepomp 4 kilowattuur warmte levert en daarvoor 1 kilowattuur verbruikt. Des te hoger de COP, des te beter de warmtepomp is. Daarnaast heb je nog de SCOP, de Seasonal Coefficient of Performance. Dit getal geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp is tijdens verschillende seizoenen. Als het buiten kouder is, bijvoorbeeld in de winter, dan levert de warmtepomp minder energie op.
De installatie van een warmtepomp
Om de aanschaf van een warmtepomp te stimuleren zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Wil je hier meer over weten? Onze experts informeren je uitgebreid over de actuele subsidiemogelijkheden en begeleiden je bij het aanvragen ervan.
Bij de installatie van een warmtepomp moet je rekening houden met een aantal factoren. Als je een kelder hebt, dan is dit een prima plek voor een warmtepomp. De ruimte is vaak goed geïsoleerd en je hebt geen last van het geluid. De binnenunit van de warmtepomp wordt vaak geplaatst in dezelfde ruimte waar de cv-ketel ook staat. Heb je een volledig elektrische warmtepomp? Dan heb je een voorraadvat met warm water. Deze kun je ook het beste plaatsen in de kelder of garage, aangezien dit vat zo groot is als een grote koelkast.
De buitenunit wordt vaak in de tuin, tegen de gevel, op het balkon of op een plat dak geplaatst. Het is belangrijk dat de buitenunit condens en smeltwater kan afvoeren. Om geluidsoverlast te voorkomen plaats je de buitenunit niet richting de buren. Onze installateurs helpen je om de beste plek te vinden voor jouw warmtepomp.
Het is belangrijk dat de binnenunit en buitenunit niet te ver van elkaar af staan, liever niet meer dan 20 meter. Doe je dit wel, dan gaat er warmte verloren en neemt het rendement af.
Laat de installatie van de warmtepomp over aan een erkend installateur. Zij hebben de juiste certificering en kennis om de pomp professioneel te plaatsen.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Verschillende soorten warmtepompinstallaties: Wat past bij jouw woning?
Het kiezen van de juiste warmtepompinstallatie kan een uitdaging zijn, vooral met de verschillende opties die...
Lees meerSubsidiewijzigingen voor warmtepompen in 2025: Wat betekent dit voor jou?
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een regeling van de overheid
Lees meerWat is een warmtepomp en hoe werkt het?
Een warmtepomp is een energiezuinig systeem dat warmte uit de omgeving haalt – zoals lucht, water of de grond
Lees meer