Je huis koelen: welke opties heb je?
Het zal je niet ontgaan zijn dat de zomers in Nederland steeds warmer worden. Zelfs klimatologen waarschuwen voor steeds meer hittegolven in de toekomst. Hoe ga je je huis koel houden in die warme periodes? Steeds meer mensen kiezen voor airconditioning, maar wist je dat er nog veel meer opties zijn om je huis te koelen? In dit blog zetten we de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rijtje.
Waarom is het belangrijk om je huis te koelen?
In de zomer kan je woning aanvoelen als een hete kas. Voor de planten in huis is dit misschien fijn, maar niet voor jou! De komende jaren zullen de zomers alleen maar warmer worden. De temperaturen schommelen doordat de aarde aan het opwarmen is. Dit maakt het moeilijk om een stabiel, gezond en comfortabel binnenklimaat te creëren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je huis te koelen, waardoor je de temperatuur stabiel kunt houden.
Een stabiele temperatuur in huis verhoogt niet alleen het wooncomfort, het draagt ook bij aan een gezond binnenklimaat. Als de temperatuur in huis te laag is, kan dit resulteren in een te droge luchtvochtigheid. Een warme temperatuur in huis zorgt voor meer vocht in je woning. Beide opties zijn niet goed voor je gezondheid, je kunt hierdoor last krijgen van je luchtwegen en slijmvliezen. Daarnaast is een stabiele temperatuur ook energiezuinig en duurzaam, waardoor je kunt besparen op je energiekosten.
Welke opties zijn er om je huis te koelen?
Als je woning slim ontworpen is en daarnaast goed verwarmd en geïsoleerd, dan is een airco overbodig. In de meeste huizen is dit helaas niet het geval. Om oververhitting te voorkomen is een koelsysteem dan een hele nuttige oplossing. Maar welke opties heb je allemaal om je huis te koelen? We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.
Warmtepomp
Het is het beste om je woning zo min mogelijk actief te koelen. Een voorbeeld van actieve koeling is bijvoorbeeld een airco systeem. Een airco blaast koele lucht je woning in. Minder intens is passieve koeling. Een voorbeeld van passieve koeling is bijvoorbeeld een warmtepomp.
Met een warmtepomp kun je je woning niet alleen verwarmen, maar ook koelen. De warmte binnenshuis wordt aan de lucht onttrokken en naar buiten afgevoerd. Een voorbeeld van de warmtepomp is de bodem-water warmtepomp; met dit systeem kun je in de zomer heel energiezuinig koelen. De koelte uit de bodem wordt via de warmtepomp afgegeven aan het water in de cv-leidingen.
Vaste airco
Een airco is het bekendste systeem om je huis koeler te maken. Een airco bestaat uit een buitenunit en een binnenunit en wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. De buitenunit wordt buiten het huis geplaatst en een binnenunit (of meerdere binnenunits) worden binnen geplaatst. De binnenunit onttrekt de warme lucht uit de ruimte en voert die af naar de buitenunit. Vervolgens wordt de warme lucht afgekoeld door middel van een compressor met koelvloeistof. Deze koele lucht wordt dan terug in de ruimte geblazen. Een voordeel van de vaste airco is dat deze ook kan ontvochtigen en reinigen.
Vloerverwarming
Koelen met vloerverwarming werkt volgens hetzelfde principe als verwarmen met vloerverwarming. De leidingen worden simpelweg gevuld met koud water in plaats van warm water.
Mobiele airco
Een mobiele airco kun je verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. In tegenstelling tot de vaste airco, heb je bij een mobiele airco een afvoerslang. Deze afvoerslang zorgt ervoor dat de warme lucht naar buiten verplaatst kan worden. Het nadeel van een mobiele airco is dat ze veel geluid maken en veel gebruikmaken van energie. Omdat je altijd een raam open moet hebben voor de afvoer, komt er warme lucht naar binnen. Dit maakt het proces van afkoelen niet optimaal. Een groot voordeel van een mobiele airco is dat deze verplaatsbaar is. Je kunt dus overdag de woonkamer koelen en de airco ’s nachts op de slaapkamer zetten.
Ventilatie
Een ventilatiesysteem zorgt er niet alleen voor dat je een gezond binnenklimaat hebt, je kunt met een ventilatie ook je woning verwarmen of koelen.
Het is erg belangrijk om je huis goed te ventileren. Dagelijks komt er veel vochtige en vervuilde lucht vrij door simpele, alledaagse activiteiten, zoals koken, douchen, wassen en zelfs ademen. Als deze lucht niet afgevoerd wordt, kan dit nadelig zijn voor je gezondheid. Een aantal voordelen van mechanische ventilatie zijn:
- Je hebt de ventilatie van je huis zelf in de hand;
- Je kunt het perfecte binnenklimaat creëren;
- Er komt voldoende frisse lucht in huis binnen;
- Het voorkomt schimmel en muffe geuren;
- Het bevordert de gezondheid.
Een mechanisch ventilatiesysteem heeft ook nadelen:
- Mechanische ventilatie is niet mogelijk in elk huis;
- In sommige gevallen maakt een ventilatie teveel geluid;
- Het is duurder dan natuurlijke ventilatie;
- Door afvoer van verwarmde lucht worden je stookkosten hoger;
- Regelmatig onderhoud is noodzakelijk voor een goede werking van het systeem.
Goede isolatie
Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een prettig binnenklimaat. In de winter houd je de warmte binnen, terwijl je woning in de zomer lekker koel blijft. Naast comfort zorgt een goed geïsoleerd huis ook direct voor een lagere energierekening. Om het juiste binnenklimaat te realiseren en te behouden hoef je namelijk minder te stoken of te koelen. Een ander voordeel van isolatie is de geluiddempende functie. Geluid van buiten de woning wordt verminderd en dit komt je woonervaring ten goede.
Het isoleren van je huis heeft niet alleen maar voordelen. Een nadeel van isolatie is bijvoorbeeld dat het niet goedkoop is. Daarnaast zorgt het ook voor minder ventilatie in huis, terwijl dit juist belangrijk is voor je gezondheid. Tot slot kan een slecht uitgevoerde isolatie gevaarlijk zijn. Zo kan het verkeerd uitvoeren van isolatiemaatregelen leiden tot koudebruggen, barsten of vochtproblemen.
Wat is de beste keuze?
Een vaste airco is de beste keus wanneer je optimaal wilt profiteren van het comfort van een airco. Splitairco’s bieden meer mogelijkheden en hebben meer vermogen waardoor ze beter koelen dan een draagbare airco. Het vermogen zorgt ervoor dat splitairco’s vaak meerdere ruimtes tegelijk kunnen koelen. Je hoeft dan niet met de mobiele airco van plek naar plek om deze om en om te koelen.
Een vaste airco is duurzaam, het systeem gaat heel lang mee, zeker wanneer je het goed laat onderhouden. Bovendien verbruikt het systeem relatief weinig stroom. Een mobiele airco en een vaste airco maken beide geluid. Het voordeel van de vaste airco is echter dat het deel dat geluid maakt buiten geplaatst wordt. Je hebt er dus binnenshuis helemaal geen last van. Een andere overweging om voor een vaste airco te kiezen is, omdat veel modellen ook kunnen verwarmen. Je kunt de airco daardoor ook gebruiken als extra verwarming in de winter.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer