Hoe koel je het huis in de zomer?

Hoe koel je het huis in de zomer?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 22, 2024

Hoe kun je het beste je huis koel houden tijdens de warme zomerdagen? Kies voor een energiezuinige en slimme oplossing! Probeer om overdag zoveel mogelijk warmte buiten te houden, door de ramen, buitendeuren en gordijnen te sluiten en door de zonwering omlaag te doen. Als het ’s avonds koeler wordt, doe je de ramen en deuren open, zodat koele lucht het huis binnen kan stromen. In dit blog geven we je een aantal tips om je huis koel te houden tijdens de zomer en vertellen we je meer over de keuze voor een ventilator of een airco.

Tips om je huis koel te houden op warme dagen

Voordat je overgaat naar de aanschaf van een ventilator of een airco, zijn er een aantal simpele dingen die je kunt doen om je huis koel te houden. Deze tips zijn overigens ook aan te raden wanneer je wél de keuze maakt voor een airco.

Tip 1: Zonwering

Om je huis koel te houden kun je zonwering installeren aan de buitenkant van de woonkamer en de slaapkamers. Doe de zonwering overdag omlaag en sluit de gordijnen. Zo kun je de meeste warmte buiten houden.

Tip 2: Hou ramen en deuren dicht

Door de ramen en deuren overdag dicht te laten, zorg je ervoor dat de warmte niet naar binnen kan komen. Zodra de temperatuur daalt, kun je ramen en deuren weer open doen. Zorg er wel voor dat je je huis blijft ventileren voor frisse lucht.

Tip 3: Zet ’s avonds ramen en deuren tegen elkaar open

Zet 's avonds laat, 's nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait en de koele lucht je opgewarmde huis weer afkoelt.

Tip 4: Isoleer je huis

Een goede isolatie van het dak en de buitenmuren en de keuze voor isolatieglas, houdt de warmte buiten in de zomer.

Tip 5: Maak een groen dak

Heb je een plat dak? Dan kun je hier een groen dak van maken. De planten zorgen voor verkoeling in de zomer en het is daarnaast goed te combineren met dakisolatie en zonnepanelen.

Hoe koel je het huis in de zomer?

Zorg voor een goed geïsoleerd huis

Wil je in de zomer de warmte buiten houden? Zorg dan voor goed geïsoleerde muren en daken. Ramen met HR++ glas of triple glas helpen ook om de warmte buiten te houden. Isoleren alleen is helaas niet genoeg. Als de warmte eenmaal binnen is, zorgt een goed geïsoleerd huis er namelijk voor dat de warmte ook binnen blijft. Naast isolatie is een goede zonwering dus ook onmisbaar. Wanneer het weer is afgekoeld, in de avond of nacht, is het belangrijk om je huis goed door te luchten. Wil je een koeler huis? Zorg dan voor een goede zonwering in combinatie met een goede isolatie.

Kies voor een ventilator of airco om je huis koel te houden

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Een goed geventileerde en koele woning is dan ook essentieel voor comfort en gezondheid. Wil jij je huis echt koel houden in de zomer? Kies dan voor een goede airco. Deze reguleert niet alleen de temperatuur in huis, het draagt ook bij aan een frisse en aangename leefomgeving.

Lees ook: ventilator of airco

De voordelen van een airco in huis

In de strijd tegen de zomerhitte zijn airco’s een onmisbaar hulpmiddel geworden. Er zijn verschillende soorten airco’s op de markt, waaronder een split airco en multisplit airco. Een split airco bestaat uit een buitenunit en een binnenunit, dit maakt dit type airco efficiënt en stil. Een split airco is ideaal om individuele kamers te koelen. Een multisplit airco werkt op dezelfde manier, alleen is het bij dit type airco mogelijk om meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit. Zo kunnen ze meerdere ruimtes tegelijk koelen.

Een airco is niet alleen geschikt om je huis te koelen, ze verbeteren ook nog eens de luchtkwaliteit door pollen, stof en andere verontreinigingen te filteren. Daarnaast regelt een moderne airco de luchtvochtigheid, waardoor je huis altijd aangenaam en fris aanvoelt.

De voor- en nadelen van een single unit of split unit airco

Een single unit airco verwarmt maar één ruimte in het huis. Daarom kiezen veel mensen voor dit type airco om bijvoorbeeld de slaapkamer of woonkamer te koelen. Het grote voordeel van de single unit airco is de eenvoud. Het installeren gaat een stuk gemakkelijker dan een systeem dat uit meerdere binnenunits bestaat en het is goedkoper.

Een multi split airco is duurder, maar je kunt hiermee wel je hele huis verkoelen of verwarmen. Een multi split airco bestaat uit 5 binnenunits, al hebben de meeste mensen genoeg aan 2 of 3 binnenunits.

Waar in huis kun je het beste een airco plaatsen?

Maak je de keuze voor een airco systeem, dan is het belangrijk dat deze op de juiste plaats wordt geïnstalleerd. Alleen dan kun je optimaal genieten van een koele kamer. Veel mensen leggen de aandacht bij het plaatsen van een airco op de binnenunit. Dit is ook wel logisch, aangezien je de binnenunit vaker zal zien. De plaats van de buitenunit krijgt over het algemeen een stuk minder aandacht. Toch is het belangrijk om hier aandacht aan te geven, mede omdat er strenge geluidseisen gelden voor het plaatsen van een buitenunit.

Plaatsing van de binnenunit

Voordat je de airco kunt installeren is het belangrijk om te bepalen welke ruimte je wilt koelen. Wanneer dat bekend is, kun je gaan kijken naar de beste plek voor de binnenunit. Het bepalen van deze plek is altijd in overleg met de installateur, omdat er een aantal voorwaarden zijn waaraan voldaan moet worden. Een airco mag bijvoorbeeld niet te dicht bij een warmtebron geplaatst worden. Bij voorkeur mag er ook geen direct zonlicht op schijnen. Des te warmer de airco wordt, des te harder deze moet werken om een ruimte te koelen. En dit zorgt uiteraard voor een hoger energieverbruik.

De binnenunit dient zo hoog mogelijk te worden geplaatst. Zo wordt de koude lucht beter verspreid, waardoor de ruimte sneller afkoelt. De binnenunit mag niet te strak tegen het plafond worden geplaatst. Voor een goede werking van de airco moet er 15 centimeter vrij worden gehouden aan de bovenkant en zijkanten. Daarnaast moet de wand sterk genoeg zijn om de unit te kunnen dragen.

Plaatsing van de buitenunit

Ook de plek van de buitenunit is erg belangrijk. Deze kan door middel van een wandbeugel geplaatst worden aan de gevel of bevestigd worden op het garage dak, een aanbouw of plat dak.

Het is afhankelijk van de situatie waar de buitenunit precies geplaatst kan worden. Het is in elk geval belangrijk dat de unit helemaal vrij staat. Om de buitenunit optimaal zijn werk te kunnen laten doen, is het belangrijk om deze in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de buren, omdat de buitenunit veel geluid maakt. Plaats de buitenunit dus op voldoende afstand van de buren.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.