Hybride warmtepomp: wat is dit en hoe werkt het?

Hybride warmtepomp: wat is dit en hoe werkt het?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 29, 2024

De hybride warmtepomp wordt steeds vaker geïnstalleerd in Nederlandse woningen, maar ook bij bedrijven. Dit type warmtepomp is namelijk een mooie kans voor mensen en bedrijven om te investeren in duurzaamheid, maar zonder de volledige overstap naar elektriciteit. De hybride warmtepomp biedt de beste oplossing voor veel huishoudens. Deze warmtepomp helpt je om bewust om te kunnen gaan met energie, het systeem verlaagt je kosten, bovendien zorgt het voor comfort in je woning of bedrijf.

Ben je geïnteresseerd in een hybride pomp en wil je er daarom meer over weten? Dan is dit blog speciaal voor jou. Wat is een hybride warmtepomp, hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Hier lees je er alles over!

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat in combinatie met een gasketel zorgt voor de verwarming van een woning of pand. De warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit om warmte naar de woning te verplaatsen. De gasketel werkt daarbij als een soort back-up systeem. Deze wordt ingeschakeld wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het buiten erg koud is. Met een hybride warmtepomp maak je op een duurzame manier gebruik van energie, maar je hebt ook de zekerheid van warmte door middel van je cv-ketel.

Het systeem kiest zelf welke vorm van energie het beste is op dat moment. De gasketel biedt daarbij ondersteuning aan de warmtepomp.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt door een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp werkt op stroom, het systeem zuigt warme lucht aan en verplaatst deze naar binnen. Hiervoor is een buiten- en binnenunit nodig. De buitenunit zuigt de warmte uit de buitenlucht en geeft dit door aan de binnenunit. In de binnenunit wordt deze warme lucht omgezet in warmte voor het verwarmen van het water en de woning. Dit wordt gedaan door middel van een warmtewisselaar en compressor. De wisselaar haalt warmte uit de buitenlucht en heeft het af aan koelmiddel dat in de warmtepomp zit. Door de warmte verdampt het koelmiddel, waarna het samengeperst wordt in de compressor. Dit samenpersen verhoogt de temperatuur, hierna kan het dienen als verwarming voor de woning.

Heeft de warmtepomp het lastig om warmte uit de buitenlucht te halen, zoals tijdens vorst, dan wordt de cv-ketel gebruikt om een handje te helpen.

Voordelen van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp biedt vele voordelen, zoals:

  • Een energiezuinige verduurzaming van je woning: Verduurzamen is enorm belangrijk voor onze toekomst. Een hybride warmtepomp is een hele goede investering. Dankzij het systeem verbruik je veel minder stroom en produceer je minder CO2.
  • Energiekosten besparen: De hybride warmtepomp werkt vooral op stroom. Alleen als het nodig is wordt de cv-ketel ingeschakeld. Dit zorgt voor een flinke besparing van energie, wat jouw kosten flink naar beneden zal brengen. Bovendien heb je minder last van de stijgende kosten voor gas.
  • De hybride warmtepomp is een betaalbare optie: Er bestaan verschillende warmtepompen, de hybride warmtepomp is één van de meest betaalbare opties. Bovendien zijn er meestal niet al te veel aanpassingen nodig in en om het huis om de pomp te plaatsen. Dit maakt de hybride warmtepomp een aantrekkelijke optie.
  • Je investering is snel terugverdiend: De kosten voor een hybride warmtepomp heb je binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend dankzij subsidies en de stijgende kosten van gas.
  • Ook mogelijk zonder vloerverwarming: Een warmtepomp werkt het meest efficiënt in combinatie met vloerverwarming. Het is echter niet voor iedereen mogelijk om vloerverwarming aan te leggen. Een hybride warmtepomp werkt ook efficiënt met radiatoren.

Waar plaats je deze pomp?

Een hybride warmtepomp lijkt wat formaat veel op een cv-ketel, het heeft alleen geen voorraadvat. De hybride warmtepomp kan ook het best zo dicht mogelijk in de buurt van de cv-ketel geplaatst worden. Dit zorgt er namelijk voor dat er zo min mogelijk warmteverlies kan optreden tussen de pomp en de leidingen. Er bestaan verder geen officiële wettelijke regels waar de pomp geplaatst moet worden. De binnenunit van de pomp kun je op verschillende plekken plaatsen, zoals in de kelder of op zolder. Het is echter wel belangrijk dat de ruimte waar de pomp komt goed geïsoleerd is en dat er voldoende ruimte is voor nieuwe leidingen.

De juiste plaatsing van de buitenunit van de hybride warmtepomp is heel belangrijk, want deze moet voldoende ruimte hebben om efficiënt warme lucht aan te zuigen. De beste plek hangt echter af van jouw specifieke situatie. Bij voldoende ruimte in de tuin kan de buitenunit op de grond staan. Deze optie wordt het vaakst toegepast, want het geeft het best toegang tot de unit voor onderhoud. Is er weinig ruimte door een kleine tuin? Dan kan de unit aan de muur aan de buitenkant worden geïnstalleerd. Ook is het mogelijk om de buitenunit van de hybride warmtepomp op een dak te installeren. Deze optie is erg aantrekkelijk voor woningen zonder tuin of een woning met een plat dak.

Installatieproces

Hoe een hybride warmtepomp geïnstalleerd wordt hangt af van de situatie bij jouw woning of bedrijf. Als je kiest voor een warmtepomp van Elite Klimaat Groep, dan komen we eerst bij je langs om de situatie te bekijken. We controleren de cv-ketel, we kijken hoe de woning geïsoleerd is en we controleren of een hybride warmtepomp goed bij je past. Daarnaast bekijken we waar het best de binnen- en buitenunit geplaatst kan worden. In de meeste gevallen combineren we de warmtepomp met de huidige cv-ketel. Onze installateur sluit de warmtepomp aan op het huidige systeem en plaatst de pomp zo dicht mogelijk bij de cv-ketel.

Bij het installeren van de hybride warmtepomp hoort ook het plaatsen van de buitenunit. Hiervoor zoeken wij de meest geschikte plek, zoals op de grond in de tuin, aan de buitenmuur of misschien op het dak. Het installeren van een hybride warmtepomp kan snel gedaan worden, in de meeste gevallen zijn we binnen één dag klaar.

Verschil met all electric waterpomp

Als je op zoek gaat naar warmtepompen, dan zul je merken dat er veel verschillende soorten zijn. De hybride warmtepomp is een mogelijkheid, maar er bestaat bijvoorbeeld ook een all-electric warmtepomp. Er bestaan echter best veel verschillen tussen deze types warmtepompen. De grootste verschillen tussen een all- electric warmtepomp en een hybride warmtepomp zijn:

  • De all- electric warmtepomp is een compleet verwarmingssysteem dat volledig op elektriciteit werkt. Bij de hybride warmtepomp helpt de cv mee om warmte aan de woning te bieden.
  • Een hybride warmtepomp kan geplaatst worden in woningen die redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Van een all- electric warmtepomp kun je alleen gebruikmaken als de woning optimaal geïsoleerd is, anders zou er te veel warmteverlies plaatsvinden.
  • Een hybride warmtepomp produceert nog steeds CO2, een all-electric pomp doet dit niet en is daarom een duurzamere keuze.
  • De all-electric pomp is efficiënter dan een hybride warmtepomp.
  • Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een all-electric warmtepomp.
  • Een all-electric warmtepomp kan alleen in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden. Een hybride warmtepomp kan ook met radiatoren werken.

Lees ook: wat is het verschil tussen een all electric en een hybride waterpomp?

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.