Wat is een lucht-water warmtepomp?

Wat is een lucht-water warmtepomp?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 22, 2024

Ben je op zoek naar een duurzaam en energiezuinig alternatief om je huis te verwarmen? Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Overweeg dan om een lucht-water warmtepomp te installeren. In dit blog leggen we je uit wat een lucht-water warmtepomp precies is, hoe deze werkt en wat de voor- en nadelen zijn van een lucht-water warmtepomp.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp is een systeem dat gebruik maakt van de buitenlucht om je huis te verwarmen en het sanitair water te verwarmen. Een lucht-water warmtepomp is zelfs in staat om bij temperaturen van -20 graden Celsius warmte aan de lucht te onttrekken. Het is een duurzaam alternatief ten opzichte van de traditionele cv-ketel. Met een lucht-water warmtepomp ben je dus niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Is je woning goed geïsoleerd, dan genereert een warmtepomp voldoende warmte.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Het basisprincipe is de overdracht van warmte van de buitenlucht naar het sanitair water in je woning. Zelfs als het heel erg koud buiten is werkt dit proces.

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. Het buitengedeelte haalt warmte uit de buitenlucht en leidt dit naar de binnenunit. Via de verdamper, waarin een speciaal koelmiddel zit dat al bij lage temperaturen verdampt, wordt deze warmte opgenomen en vervolgens verdampt.

Het gasvormige koelmiddel wordt nu samengeperst door de compressor. Tijdens dit compressie proces stijgt de temperatuur van het koelmiddel aanzienlijk. Het gas stroomt dat vervolgens door de condensor, waar het omgezet wordt in bruikbare energie dat het water verwarmd. Via leidingen wordt de dit rondgepompt naar je radiatoren of vloerverwarming. Vervolgens koelt het koelmiddel af en condenseert het terug naar een vloeistof. Daarna begint het proces opnieuw. Dit resulteert in een efficiënt verwarmingssysteem dat duurzame energie haalt uit de omgeving en warm sanitair water verzorgt.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Verschil lucht-lucht en lucht-water warmtepomp

Wat is het verschil tussen een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp? Beide systemen maken gebruik van de buitenlucht om warmte te genereren. Het einddoel van beide systemen is echter anders.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk een airco systeem. De verzamelde warmte wordt gebruikt om de lucht in je woning te verwarmen. Warme lucht wordt direct in de kamers geblazen via een centraal ventilatiesysteem of luchtroosters.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de verzamelde warme lucht om sanitair water te verwarmen. Dit warme water gebruik je vervolgens voor je radiatoren, vloerverwarming of voor sanitair warm water. Het kiezen tussen deze twee systemen hangt af van je specifieke behoeften en de bestaande infrastructuur in je woning.

Lucht-water warmtepomp nadelen

Wat zijn de nadelen van een lucht-water warmtepomp? We hebben de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet:

Initiële kosten

Het is prijzig om een lucht-water warmtepomp te laten installeren. Dit compenseer je echter door op de lange termijn te besparen op energie.

Lagere efficiëntie bij koud weer

Een lucht-water warmtepomp is minder efficiënt als het kouder weer is. Het systeem moet dan erg hard werken om warmte te halen uit de koude buitenlucht.

Ruimte vereisten

Om de lucht-water warmtepomp te kunnen installeren heb je veel ruimte nodig. Heb je een woning met een beperkte buitenruimte, dan kan dit problemen opleveren.

Geluidsoverlast

Er zijn warmtepompen die geluid produceren dat als storend wordt ervaren. De moderne pompen zijn echter relatief stil.

Niet geschikt voor alle woningtypes

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een warmtepomp dient je woning goed geïsoleerd te zijn.

Voordelen lucht-water warmtepomp

Voordelen lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp heeft ook veel voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

Energie-efficiëntie

Een lucht-water warmtepomp is zeer energie-efficiënt. Ze maken namelijk gebruik van hernieuwbare energie uit de omgeving. Een lucht-water warmtepomp genereert meer energie dan het verbruikt aan elektriciteit, waardoor ze veel efficiënter zijn dan de traditionele verwarmingssystemen.

Milieuvriendelijk

Een lucht-water warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de cv-ketel. Dit systeem gebruikt geen gas en maar een klein beetje elektriciteit.

Besparingen op lange termijn

De kosten van de aanschaf en installatie van een warmtepomp zijn hoog, maar op de lange termijn bespaar je enorm op de energiekosten.

Verhoogt de waarde van je woning

Een energiezuinige woning is steeds meer in trek. Kies je ervoor om een lucht-water warmtepomp te installeren, dan zal dit de waarde van je woning verhogen.

Eenvoudige installatie

In vergelijking met andere soorten warmtepompen vereist een lucht-water warmtepomp minder ingrijpende installatiewerkzaamheden.

Lucht-water warmtepomp installeren

Een lucht-water warmtepomp is gemakkelijk aan te sluiten op een bestaande cv-installatie. Een monteur sluit dit binnen een dag aan op de plek van de bestaande cv-ketel. Ook bij een nieuwe verwarmingsinstallatie is de lucht-water warmtepomp ideaal. Gebruik dan ook meteen een lage temperatuurverwarming, zoals wandverwarming of vloerverwarming. Daarmee haal je het meeste rendement uit de warmtepomp.

Een lucht-water warmtepomp monobloc is nog eenvoudiger te installeren. In dit systeem zijn alle componenten geïntegreerd in de buitenunit, waardoor je geen binnenunit nodig hebt. Zo bespaar je dus ruimte in je woning. Je hebt daarnaast ook geen F-gassen certificaat nodig om de lucht-water warmtepomp monobloc te installeren. Je dient er wel rekening mee te houden dat een lucht-water warmtepomp monobloc geluid maakt, dus zorg voor een geschikte plaats om geluidsoverlast te voorkomen.

Het is ook mogelijk om de lucht-water warmtepomp te koppelen aan vloerverwarming. Zo verwarm je de ruimte op een efficiënte en comfortabele manier. De warmte wordt door de warmtepomp aan de buitenlucht onttrokken voor de voeding van je vloerverwarmingssysteem. Het systeem werkt op lage temperatuurverwarming. Dit houdt in dat het water in de vloerverwarming minder heet hoeft te zijn dan in traditionele radiatoren. Zo wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en verminder je de energiekosten. Daarnaast is een vloerverwarming perfect voor de lage verwarming die een warmtepomp levert. Ook is het efficiënter dan standaard radiatoren. Met deze combinatie van technologieën creëer je een aangename en energiezuinige woonomgeving.

Ook koelen met een lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp zorgt niet alleen voor de verwarming van je huis in de winter, het koelt je huis ook tijdens warme zomerdagen. Als de temperatuur buiten stijgt, werkt het systeem omgekeerd. Het haalt dan namelijk de warmte uit je huis en blaast dit naar buiten. Zo wordt je huis aangenaam verkoeld, zelfs tijdens een hittegolf. Met een lucht-water warmtepomp geniet je dus altijd van een comfortabel binnenklimaat; een slimme keuze voor zowel verwarming als koeling.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.