Welke soorten warmtepompen zijn er?

Welke soorten warmtepompen zijn er?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 22, 2024

Welke soorten warmtepompen zijn er? Oké, je hebt de beslissing genomen: Je gaat overstappen op een warmtepomp, want je wilt verduurzamen en bovendien profiteren van een aangenaam woonklimaat in je woning. Als je je vervolgens gaat oriënteren op gebied van warmtepompen, kom je erachter dat er verschillende soorten zijn.

Wat voor soorten bestaan er allemaal, hoe werken ze en welke is het meest geschikt voor jou? In dit blog kun je er alles over lezen.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een warmtepomp die warmte uit ventilatielucht haalt. Dit type warmtepomp wordt daarom ook weleens een ventilatiewarmtepomp genoemd. Het systeem werkt volledig op elektriciteit. Een lucht-lucht warmtepomp haalt zijn warmte uit het mechanische ventilatiesysteem van een woning. Grote voordelen hiervan zijn dat er geen buitenunit nodig is bij dit systeem en dat de warmtepomp zomers ook als koeling kan werken.

Veel woningen zijn voorzien van mechanische ventilatie, de lucht-lucht warmtepomp neemt de plaats in van ventilatie. Ventilatielucht is relatief vrij warm, daarom heeft een lucht-lucht warmtepomp een hoog rendement, zelfs wanneer het buiten vriest.

Een lucht-lucht warmtepomp is niet geschikt voor alle woningen, omdat niet alle huizen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Het gaat dan vooral om oudere woningen. De meeste woningen die na het jaar 2000 gebouwd zijn hebben zo’n systeem. Het kan zijn dat jouw oudere woning wel een ventilatiesysteem heeft, maar vaak is het vermogen van het systeem niet hoog genoeg.

Om het hele huis te verwarmen wordt de lucht-lucht warmtepomp vaak ingezet in combinatie met andere verwarmingssystemen.

Lucht-water warmtepomp

Ook een lucht-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte uit lucht haalt. Deze warmtepomp geeft de warmte echter af aan water. Het opgewarmde water dient dan als verwarming en/of warm tapwater. Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit ventilatielucht of uit buitenlucht, het kan beide. Daarnaast kan het systeem volledig elektrisch draaien, maar ook gedeeltelijk op gas. Warmtepompen die gedeeltelijk samenwerken met een cv-ketel worden hybride warmtepompen genoemd. De cv-ketel werkt nog steeds op gas, en wordt ingezet als de temperatuur in huis of buiten te koud wordt, bijvoorbeeld in de winter. De lucht warmtepomp zal in dat geval vaak de verwarming van het huis verzorgen, terwijl de cv-ketel zorgt voor het warme water dat gebruikt wordt om te douchen etc. Dit zorgt ervoor dat een lucht-water warmtepomp een warmtebron is die voor flinke verduurzaming zorgt.

Lucht-water warmtepompen zijn verkrijgbaar met een buitenunit, maar je kunt ook kiezen voor een lucht-warmtepomp zonder buitenunit. In dat geval heb je echter wel een modern ventilatiesysteem nodig waar voldoende vermogen van gehaald kan worden. Oudere woningen zijn vaak niet voorzien van zo’n ventilatiesysteem, waardoor een buitenunit nodig is.

Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp (ook wel grondwater warmtepomp genoemd) is de oorspronkelijke warmtepomp, het werd als eerst ontwikkeld om op een duurzame manier warmte op te wekken.

Diep in de bodem is het namelijk warm, zo’n 100 tot 120 graden Celsius, en dat constant gedurende het hele jaar. Hierdoor is het een ideale warmtebron. Om deze warmte te bereiken moeten er echter verschillende buizen horizontaal en verticaal in jouw voor of achtertuin geplaatst worden. Er moet daarom geboord worden om deze buizen te kunnen plaatsen. Dat zorgt ervoor dat het installeren van een bodem-water warmtepomp een flinke klus is. Het duurt een aantal dagen om het gehele systeem te installeren, daarom is de bodem-water warmtepomp het duurste van alle soorten. Er staat echter wel wat tegenover: Een zeer rendabel en duurzaam systeem, waarmee je jouw huis optimaal kunt verwarmen en zelfs koelen.

De buizen die in de bodem worden geboord zijn ongeveer 100 meter lang en worden ook wel lussen genoemd. Ze werken in de bodem als warmtewisselaar. Hoeveel lussen er in jouw tuin geplaatst moeten worden, hangt af van de grootte van jouw huis.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp is eigenlijk hetzelfde als een bodem-water warmtepomp, maar dan met een andere benaming. De water-water warmtepomp haalt zijn warmte uit grondwater, of uit de bodem. Deze warmte zet het om in een aangename woon temperatuur in huis en warm water voor douchen, koken etc. Een water-water warmtepomp wordt ook wel een volledige warmtepomp genoemd, net als de bodem-water warmtepomp.

Het systeem werkt namelijk volledig op stroom en heeft geen externe verwarmingsbron nodig om het huis te verwarmen. Het systeem van een water-water warmtepomp en een bodem-water warmtepomp werkt net als een koelkast. De koelkast neemt warmte op binnen in de koelkast en geeft dat af aan de buitenzijde van de kast. Bij een water-water warmtepomp werkt dit andersom, door middel van de lussen in de grond wordt warmte opgenomen en weer afgegeven aan water dat door het huis stroomt. Voor een water-water warmtepomp moet dus ook in de grond geboord worden om buizen te plaatsen.

Een water-water warmtepomp neemt warmte af van grondwater of de bodem. Je zou misschien kunnen denken dat het grondwater in de winter nooit voldoende warmte kan afgegeven, maar dit is een misverstand. De lussen worden diep in de grond geboord, waar de bodem en het grondwater een constante en zeer hoge temperatuur hebben. De warmtepomp kan dus ook in de winter voor warmte zorgen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samen met een cv-gasketel voor de warmte zorgt in een woning. Je kunt het systeem vergelijken met een hybride auto, deze kennen we inmiddels allemaal. Een hybride warmtepomp werkt namelijk, net als de auto, op stroom. Wanneer het echter nodig is om het systeem meer warmte (vermogen) te geven, wordt de cv (de benzinemotor bij een auto) ingeschakeld.

Een hybride warmtepomp is in verschillende soorten verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een systeem dat warmte uit de lucht, bodem of grondwater haalt. De pomp bestaat uit twee delen; een binnen- en een buitenunit. De binnenunit kan je zien als de bediening van de pomp, het wordt dan ook naast de cv-ketel gehangen. De buitenunit wordt buiten in je voor- of achtertuin geplaatst.

Welke warmtepomp is het meest geschikt?

Er bestaan dus verschillende soorten warmtepompen, maar welke warmtepomp is het meest geschikt voor jou? Dit is moeilijk aan te geven, het hangt namelijk van veel factoren af, zoals de beschikbare ruimte, de isolatie van de woning en de warmtevraag. Het beste kun je daarom contact met ons opnemen om vrijblijvend advies te krijgen.

We kunnen het echter iets makkelijker voor je maken door samen te vatten welke warmtepomp systemen in welke woningen het meest worden toegepast:

  • Nieuwbouw woningen: De woningen die de laatste jaren en op dit moment gebouwd worden, worden meestal voorzien van een water-water of bodem-water warmtepomp. Het is namelijk voordeliger en minder werk om tijdens het aanleggen van een groot project een geheel systeem van lussen en buizen aan te leggen.
  • Moderne, maar geen nieuwbouw woningen: Deze zijn vaak goed geïsoleerd en voorzien van een ventilatiesysteem. Hierdoor is een lucht-water warmtepomp een zeer goede keuze. Vaak kan een geheel elektrisch systeem toegepast worden. Soms zijn aanpassingen nodig op gebied van isolatie.
  • Oudere woningen: Een oude woning is vaak niet goed geïsoleerd en heeft geen ventilatiesysteem. Vaak wordt daarom gedacht dat een warmtepomp niet geschikt is voor een oudere woning, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. De beste keus voor een oude woning is meestal een hybride warmtepomp.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.