Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 29, 2024

Een hybride en een all electric warmtepomp zijn twee typen warmtepompen waaruit je kunt kiezen als je besloten hebt om je warmtevoorziening te verduurzamen. De ene warmtepomp is echter de andere niet, er zitten best veel verschillen tussen de vele mogelijkheden die je hebt.

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoorden van deze vraag. Het lezen van dit artikel helpt je om te bepalen welke van de twee warmtepompen het beste bij jou past. We bespreken wat een hybride en elektrische warmtepomp is, zodat de verschillen duidelijk worden. Daarnaast zetten we de voor- en nadelen van beide op een rij, we doen een kostenvergelijking en we vertellen je welke pomp het meest geschikt is voor een bepaalde situatie.

Wat is hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat voor een groot deel door middel van elektriciteit warmte uit de buitenlucht haalt. Als het nodig is wordt de gasketel als back-up gebruikt om de woning of het water te verwarmen. De cv-ketel wordt bijvoorbeeld gebruikt als het buiten vriest, dan kan de warmtepomp vaak onvoldoende warmte leveren om het huis en het tapwater te verwarmen. In de meeste gevallen neemt de cv-ketel dan het verwarmen van het tapwater over, terwijl de warmtepomp voor de warmte in huis zorgt. Wat de beste verdeling van energievoorziening is, kiest het systeem zelf.

De hybride warmtepomp is een populaire oplossing voor mensen die duurzamer willen omgaan met energieverbruik, maar die geen hele grote aanpassingen willen doen in hun woning of bedrijf. De warmtepomp kan in de meeste gevallen namelijk gewoon samenwerken met de huidige cv-ketel. In sommige gevallen moeten de radiatoren vervangen worden, maar niet altijd.

Wat is electric warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp, vaak all electric warmtepomp genoemd, is een warmtepomp die de gehele warmtevoorziening van een woning of pand regelt. Deze warmtepomp werkt dus geheel op elektriciteit en het neemt alle warmtevoorziening op zich, dus het verwarmen van het pand en het verwarmen van tapwater. Deze warmtepomp wordt dus niet ondersteund door een gasketel.

De all electric warmtepomp kan op verschillende manieren warmte uit de buitenomgeving halen: Via de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervandaan verplaatst de pomp warmte naar jouw woning of bedrijfspand. Een elektrische warmtepomp is een zogenaamde laag temperatuur warmtevoorziening. Dat betekent dat het water dat door de leidingen stroomt niet warmer dan tot zo’n 50 graden Celsius wordt opgewarmd. Hierdoor werkt een all electric warmtepomp optimaal in combinatie met vloerverwarming.

De voordelen van een hybride warmtepomp

Voordelen en nadelen

Wat zijn de voordelen en de nadelen van een hybride warmtepomp en een all electric warmtepomp?

De hybride warmtepomp

De voordelen van een hybride warmtepomp zijn:

  • Een redelijke verduurzaming van je woning of bedrijf: Je verbruikt minder gas, wat de productie van CO₂ vermindert. Een nadeel is dat je nog wel afhankelijk bent van gas en dat je nog CO₂ produceert door je huis te verwarmen.
  • Besparing van energie: De hybride warmtepomp is een effectieve manier van warmtevoorziening. Vooral de combinatie met vloerverwarming zorgt voor een duurzame en comfortabele manier van verwarmen.
  • De hybride warmtepomp is in vergelijking met andere pompen een betaalbare optie. Een nadeel is dat het voor veel mensen nog steeds een vrij dure investering is. Bovendien duurt het even voordat je deze investering hebt terugverdiend, meestal tussen 5 en 10 jaar.
  • De hybride warmtepomp is een optie voor veel woningen. Meestal zijn er niet veel aanpassingen nodig om de pomp effectief zijn werk te laten doen. De pomp kan gewoon samenwerken met je huidige cv-ketel, soms zijn enige aanpassingen nodig op gebied van de radiatoren en isolatie. Een nadeel is dat de warmtepomp de cv-ketel ruim gaat overleven, je zult dan een nieuwe ketel moeten aanschaffen, wat een nieuwe investering betekent.
  • De hybride warmtepomp kan ook zonder vloerverwarming effectief een woning of pand verwarmen. Het nadeel is dat je misschien speciale radiatoren moet aanschaffen die geschikt zijn voor laag temperatuurverwarming.

Een nadeel van een hybride warmtepomp is:

  • Dat je met een hybride warmtepomp over een aantal jaar mogelijk geen gas meer mag gebruiken. Dan zul je alsnog moeten overstappen op een elektrische warmtepomp.

De all electric warmtepomp

De voordelen van een all electric warmtepomp zijn:

  • Je hebt geen gas nodig voor de warmtevoorziening. Je bent dus onafhankelijk van het gasnet en hebt niet meer te maken met de stijgende kosten.
  • De meest duurzame en klimaatvriendelijke keuze: De electric warmtepomp zorgt voor veel minder CO2-uitstoot en bespaart veel stroom. De investering is daarom redelijk snel terugverdiend.
  • Een all electric warmtepomp verwarmt de woning door middel van vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat warmte veel beter verdeeld wordt door het huis. Een effectieve manier van verwarmen dus, dat bespaart kosten, maar zorgt ook voor veel comfort.

De nadelen van een all electric warmtepomp zijn:

  • Het pand moet optimaal geïsoleerd zijn om het systeem efficiënt te laten werken. Als een woning niet goed geïsoleerd is, zal er te veel warmteverlies optreden.
  • Een all electric warmtepomp is de duurste optie uit alle warmtepompen.
  • De all electric warmtepomp verwarmt een pand met vloerverwarming, in sommige woningen of bedrijven is het niet mogelijk om vloerverwarming aan te leggen.
De voordelen van een all electric warmtepomp

Kostenvergelijking

Een duidelijk verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp zitten in de kosten. De kosten van een hybride warmtepomp hangen af van verschillende factoren, zoals type, merk, vermogen en aanpassingen aan het huis. Je kunt rekening houden met een prijs tussen €7.000 en €11.000, inclusief installatie en BTW.

Ook de kosten voor een all electric warmtepomp variëren afhankelijk van de verschillende factoren. Je kunt rekening houden met de volgend gemiddelde prijzen:

  • All electric warmtepomp met buitenunit: ongeveer €12.000.
  • Geothermische all electric warmtepomp: ongeveer €30.000.

Houd er rekening mee dat je subsidies kunt krijgen voor de installatie van een warmtepomp. Deze subsidies zijn niet meegenomen in bovenstaande prijzen.

Wanneer is welke pomp het meest geschikt?

Nu we het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp duidelijk hebben gemaakt, heb je natuurlijk nog één vraag te stellen: Welke van de twee is het meest geschikt voor mij? We verduidelijken dit graag voor je.

Een hybride warmtepomp is de beste keuze in de volgende situaties:

  • Je wilt verduurzamen, minder afhankelijk zijn van gasvoorziening, het milieu minder belasten, maar de overstap naar een volledig elektrische warmtepomp is een te grote investering;
  • Je woning of het pand waar je bedrijf in zit is niet geschikt om vloerverwarming in te laten leggen;
  • Je wilt je cv-ketel, die net nieuw is, niet geheel vervangen voor een nieuwe investering;
  • Je woont in een oude woning, die niet optimaal te isoleren is.

Een all electric warmtepomp is de beste keuze wanneer:

  • Je optimaal wilt overstappen op duurzaam wonen;
  • Je woning zeer goed geïsoleerd is;
  • Je niet afhankelijk meer wilt zijn van gasvoorziening. In de toekomst zal onze warmtevoorziening volledig door stroom geproduceerd worden. Je kunt dus nu in een hybride warmtepomp investeren, maar de kans is aanwezig dat je over een aantal jaar alsnog een all electric pomp dient aan te schaffen.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouwtempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelenof batterijen.  

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.