Single split airco of multi split airco; wat is het verschil?

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 21, 2024

Wil je het perfecte klimaat in huis of op kantoor creëren? Dan is een airco de perfecte oplossing. Maar waar kies je dan voor: voor een single split airco of een multi split airco? Wat is het verschil tussen deze beide systemen en hoe zit het met de installatie? In dit blog vertellen we je er meer over.

Wat is een single split airco?

Een single split airco is een airco systeem dat bestaat uit een buitenunit die verbonden is aan één (single) binnenunit. Ben jij op zoek naar een airco om één specifieke ruimte te koelen, zoals je slaapkamer of de werkkamer? Dan is een single split unit airco systeem de perfecte oplossing. Een groot voordeel van de single split airco is dat deze eenvoudig te installeren is en goedkoper is dan bijvoorbeeld een multi split airco. Ook in energieverbruik is een single split airco voordeliger, omdat deze maar één ruimte koelt of verwarmt. Ben je op zoek naar een simpele en directe oplossing voor je klimaatbeheersing? Dan is de single split een uitstekende keuze.

Wat is een multisplit airco?

Een multi split airco heeft net als de single split airco een buitenunit, maar deze kan gekoppeld worden aan meerdere binnenunits. Heb jij een appartement of een huis die je in zijn geheel wilt koelen of verwarmen, dan is de multi split airco de perfecte oplossing. Eén van de grootste voordelen van een multi split airco systeem is dat je de temperatuur per kamer in kunt stellen, wat zorgt voor een gepersonaliseerde ervaring.

Hoe kies je tussen een single split en multi split airco?

Een single split systeem is makkelijker te installeren dan een multi split systeem. Dit komt doordat een multi split systeem over meerdere binnenunits beschikt. Als je meerdere ruimtes in je huis wilt verwarmen, dan is een multi split wel aan te bevelen in plaats van meerdere single split airco’s. De kosten zullen in het begin misschien wat hoger zijn, maar op de lange termijn is een multi split systeem een stuk efficiënter en goedkoper.

De keuze voor een single split of multisplit airco hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, de specifieke behoeften van de ruimte, gebruiksgemak en persoonlijke voorkeuren voor esthetiek. Denk voor het aanschaffen van een aircosysteem na over de volgende vragen:

  • Hoeveel ruimtes wil je verwarmen of koelen?
  • Wat is je budget voor zowel de initiële installatie als de operationele kosten?
  • Hoe belangrijk is energie-efficiëntie voor jou?
Single split airco of multi split airco; wat is het verschil?

Wat kost een single split of multisplit airco?

De exacte prijs van een single split airco of multi split airco hangt af van verschillende factoren. Je kunt dan denken aan:

  • Hoeveel ruimtes moet de airco verwarmen?
  • Wat is het gewenste vermogen?
  • Moet de airco alleen koelen of ook verwarmen?

Bij een single split systeem kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 2.000 voor een basismodel, inclusief installatiekosten. Voor elke extra binnenunit kan je ongeveer 800 tot 1000 euro bij de prijs optellen.

Wat betreft de energiekosten is dat natuurlijk ook weer afhankelijk van of je gebruikmaakt van één of meerdere binnenunits en wat voor type airco je in huis hebt staan. Een single split airco verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 2 tot 5 kW per uur om één kamer te koelen. Dit is wanneer de airco standaard op de hardste stand staat. Dit is gelukkig niet altijd nodig. Bij normaal gebruik zal de airco minder dan 1 kW per uur gebruiken.

Installatie van beide: hoe zit het en wat is het verschil?

Het installeren van een single split airco en een multi split airco kun je het best overlaten aan ervaren en professionele installateurs. Het correct installeren van de beide systemen is namelijk heel belangrijk om een goede werking te garanderen.

Een single split airco installeren gaat te werk in de volgende stappen:

  1. De locatie voor de binnen- en buitenunit worden bepaald
  2. De wandbeugel voor de binnenunit monteren aan de muur
  3. Gat boren voor stroomkabel, koelleiding en condens slang
  4. De buitenunit wordt geplaatst
  5. Leidingen via het gat naar binnen leiden
  6. Stroomkabel, koelleiding en condens slang op binnenunit aansluiten
  7. Leidingen, kabels met tape inwikkelen
  8. Binnenunit op wandbeugel plaatsen
  9. Kabelgoot bij buitenunit monteren
  10. Stroomkabel, condens slang en koelleiding op buitenunit aansluiten
  11. In bedrijf stellen door F-gassen gecertificeerde monteur in verband met koelvloeistof

Het installeren van een multisplit airco is een stuk lastiger, want je hebt te maken met meerdere binnenunits. Deze moeten allemaal aangesloten worden op de buitenunit. Het gaat dan om het aanleggen van allerlei kabels, slangen en leidingen. Dit is veel en moeilijk werk, bovendien is het belangrijk dat er aan de veiligheid gedacht wordt in verband met de koelvloeistof. Daarom is het verstandig om het door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren.

Wanneer kiezen voor single-split airco?

Wil je één bepaalde ruimte in je woning of kantoor koelen? Dan is een single-split airco de beste keuze. Een single split airco biedt je een stille en energiezuinige werking. Het nadeel is echter dat dit type niet meerdere ruimtes tegelijk kan koelen.

Een voordeel van een single split is de aanschafprijs en de installatie. In de meeste gevallen is de single split goedkoper en het is veel minder werk om een single split airco te installeren dan een multi-split. De binnenunit en de buitenunit worden namelijk meestal vlak bij elkaar geplaatst, met slechts een muur ertussen. Voor een multi split airco moet een heel systeem aangelegd worden.

Wanneer kiezen voor multi split airco?

Wil je niet alleen één kamer kunnen koelen, maar wil je van een fijn leefklimaat in je hele woning kunnen genieten? Dan is de multi-split airco de beste keuze. Waarom alleen kiezen voor koelte in je slaapkamer? Heerlijk kunnen vertoeven in de woonkamer of werken in de kantoorruimte is toch ook belangrijk? Een multi split airco zorgt voor aangenaam woon- en werkcomfort in het hele huis of pand. Bovendien kun je iedere binnenunit apart bedienen en daarmee zo stellen dat het klimaat voor die ruimte perfect is.

Je zou ook kunnen kiezen voor meerdere single split airco’s, maar het energieverbruik van een multi split airco is in verhouding lager, en dus aantrekkelijker. De kosten voor het installeren van een multi split systeem zullen hoger liggen dan meerdere single split airco’s. Op de lange termijn zal een multi split airco deze kosten echter terugverdienen, omdat het systeem een stuk effectiever verschillende ruimtes kan koelen of verwarmen.

Conclusie

Als je gekozen hebt voor een split airco om je huis te koelen, dan sta je voor nog een keus: single split airco of een multi split airco. Voor het koelen van een enkele kamer is een single split airco een goede keus, terwijl voor een huis met meerdere kamers een multi-split systeem de betere keuze is.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.