Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 29, 2024

Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of vragen over warmtepompen. Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp, of bestaan er ook andere mogelijkheden?

We krijgen deze vraag regelmatig van onze klanten, daarom duiken we in dit blog dieper in dit onderwerp. Bij Elite Klimaat Groep kun je terecht als je op zoek bent naar energieoplossingen voor in huis, zoals een airconditioning, zonnepanelen en een warmtepomp. Wij leveren en installeren deze bij particulieren, maar ook bij zakelijke klanten. Op onze website krijg je een mooi beeld van al onze producten en diensten. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? In ons blog kun je enorm veel informatie vinden, zoals over een warmtepomp en vloerverwarming.

Wat is het verband tussen de warmtepomp en vloerverwarming?

De warmtepomp wordt vaak in combinatie met vloerverwarming gebruikt, omdat het een zeer efficiënte manier is om een woning te verwarmen. Vloerverwarming werkt namelijk met een lagere temperatuur dan een normale radiator. Het gaat dan in de meeste gevallen om een temperatuur tussen 25 en 35 graden Celsius. Deze temperatuur is ideaal voor een warmtepomp, want deze functioneren optimaal bij een lage temperatuur. Een lagere temperatuur betekent minder elektriciteit, wat je zult merken in lagere kosten voor energie.

Niet alleen de effectiviteit is een groot voordeel van deze combinatie, vloerverwarming zorgt ook voor veel comfort. Dat komt doordat de warmte over een groot oppervlak verdeeld wordt. Hierdoor voelt het overal in de woning comfortabel warm. Daarnaast kan een warmtepomp in de zomer ook koelen. Dat kan gedaan worden door koud water door de leidingen van de vloerverwarming te pompen. Hierdoor zal de ruimte via de vloer afkoelen. Het laatste grote voordeel van de combinatie warmtepomp en vloerverwarming, maar zeker niet de onbelangrijkste, is de milieuvriendelijkheid. De warmtepomp werkt optimaal op een lage temperatuur, samen met de vloerverwarming levert dit een combinatie op die de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert in vergelijking met een klassiek verwarmingssysteem, zoals een HR-ketel.

Is vloerverwarming noodzakelijk?

Vloerverwarming vormt een ideale combinatie met een warmtepomp, maar vloerverwarming is niet voor iedereen mogelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de situatie in je woning geen optie biedt om vloerverwarming te laten plaatsen. Vloerverwarming is gelukkig niet noodzakelijk om gebruik te gaan maken van een warmtepomp. Er bestaan ook andere mogelijkheden om jouw woning of pand op een milieuvriendelijke en aangename manier te laten verwarmen en koelen.

Het rendement en de optimale werking van de warmtepomp worden door verschillende factoren bepaald. Belangrijk daarbij zijn: Een goede warmtepomp met de juiste capaciteit voor de ruimte, optimale isolatie van de ruimte, en een groot en geschikt buizencircuit (radiatoren of vloerverwarming) in de ruimte.

Wat is het verband tussen de warmtepomp en vloerverwarming?

Als er geen vloerverwarming is, wat dan?

Wil je overschakelen naar een warmtepomp, maar zonder vloerverwarming? Hier bestaan mogelijkheden voor, maar het is dan wel belangrijk dat je voor de juiste warmtepomp kiest. Een volledig elektrische warmtepomp is dan bijvoorbeeld niet mogelijk. Daarnaast is het vaak nodig om de radiatoren te vervangen, omdat oude radiatoren niet voldoende warmte afgeven bij een laag-temperatuur verwarmingssysteem.

Dit zijn de mogelijkheden als je een warmtepomp zonder vloerverwarming wilt laten installeren:

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kun je zien als een combinatie van een gasketel met een lucht-water warmtepomp. Dit type wordt veel ingezet bij woningen en panden die niet volledig afhankelijk kunnen zijn van een warmtepomp om de ruimte te verwarmen. Hierdoor is dit type pomp zeer geschikt voor verwarming zonder vloerverwarming. Wanneer je een warmtepomp zonder vloerverwarming gaat gebruiken, valt het altijd aan te raden om de radiatoren te vervangen. De traditionele radiatoren zijn namelijk gemaakt voor verwarming via een ketel, dat een hoog temperatuur verwarming is. Hangen er grote radiatoren in de ruimte, dan is het niet noodzakelijk. Wel is het verstandig om de woning of het pand goed te isoleren, hierdoor zorg je ervoor dat warmte goed in de ruimte blijft.

Ga je de radiatoren vervangen om het systeem optimaal te laten werken? Dan heb je twee keuzes: Grotere traditionele radiatoren of speciale laag temperatuur radiatoren. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik met een warmtepomp. Ze geven de warmte meteen af aan de ruimte doordat ze van koper en aluminium gemaakt zijn, wat zeer goed geleidend werkt.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp kun je zien als een soort airco. De pomp zuigt warme lucht van buiten aan en verplaatst dit in de woning of het pand om de ruimte te verwarmen. Het systeem werkt ook andersom: warme lucht van binnen naar buiten verplaatsen. Dit is ideaal in de zomer om de ruimte te koelen. Het systeem werkt door middel van lucht, daarom kan het niet gebruikt worden om een watercirculatie te verwarmen. Een lucht-lucht warmtepomp is daarom niet geschikt voor vloerverwarming en het kan niet gebruikt worden voor warm tapwater.

Moeten mijn radiatoren vervangen worden?

Ga je kiezen voor een hybride warmtepomp? Het kan dan noodzakelijk zijn om de radiatoren te vervangen, omdat je huidige niet geschikt is voor verwarming op lage temperatuur. Het is echter niet altijd nodig, je kunt zelf de radiatoren testen om te zien of deze echt vervangen moeten worden. Dit doe je als volgt:

  • De cv-ketel verwarmt het water op een hoge temperatuur, verlaag deze naar 50 graden. Kijk in het instructieboekje van de ketel hoe je dit doet. Eventueel kun je de installateur of het onderhoudsbedrijf navragen hoe je dit moet doen.
  • Zet de thermostaat standaard op jouw gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 21 graden. Laat de thermostaat zo staan, ook gedurende de nacht, zodat de woning continu op een bepaalde temperatuur verwarmd wordt. Zo werkt een warmtepomp namelijk ook.
  • Controleer regelmatig of de temperatuur op peil blijft in de ruimte, ook als het buiten onder de 10 graden Celsius is.
  • Blijft je woning goed warm? Dan kunnen de huidige radiatoren gewoon blijven hangen en hoef je ze niet te vervangen.
  • Wordt het te koud in je woning? Dan zul je moeten kiezen voor grotere radiatoren of voor speciale laag temperatuur radiatoren.

Vloerverwarming voor een warmtepomp: Conclusie

Vloerverwarming en een warmtepomp vormen de ideale combinatie om een pand of woning efficiënt, milieuvriendelijk en comfortabel te verwarmen. Dat komt doordat vloerverwarming en een warmtepomp beiden een laag temperatuur verwarmingssysteem zijn.

Het is echter wel mogelijk om voor een warmtepomp te kiezen als vloerverwarming geen optie is voor jou. In dat geval heb je twee opties: Een lucht-lucht warmtepomp of een hybride warmtepomp. In geval van een hybride warmtepomp is het soms noodzakelijk om de radiatoren te vervangen. Je hebt dan wel een systeem dat de ruimte en het water verwarmt. Een lucht-lucht warmtepomp verwarmt of koelt alleen de ruimte, niet het water.

Wij hopen dat dit blog je helpt om de juiste keuze te maken voor een warmtepomp. Heb je meer informatie nodig, neem dan gerust contact met ons op. Wil je een warmtepomp door ons laten installeren? Vraag dan snel en eenvoudig een offerte aan via onze website.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.