Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of vragen over warmtepompen. Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp, of bestaan er ook andere mogelijkheden?
We krijgen deze vraag regelmatig van onze klanten, daarom duiken we in dit blog dieper in dit onderwerp. Bij Elite Klimaat Groep kun je terecht als je op zoek bent naar energieoplossingen voor in huis, zoals een airconditioning, zonnepanelen en een warmtepomp. Wij leveren en installeren deze bij particulieren, maar ook bij zakelijke klanten. Op onze website krijg je een mooi beeld van al onze producten en diensten. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? In ons blog kun je enorm veel informatie vinden, zoals over een warmtepomp en vloerverwarming.
Wat is het verband tussen de warmtepomp en vloerverwarming?
De warmtepomp wordt vaak in combinatie met vloerverwarming gebruikt, omdat het een zeer efficiënte manier is om een woning te verwarmen. Vloerverwarming werkt namelijk met een lagere temperatuur dan een normale radiator. Het gaat dan in de meeste gevallen om een temperatuur tussen 25 en 35 graden Celsius. Deze temperatuur is ideaal voor een warmtepomp, want deze functioneren optimaal bij een lage temperatuur. Een lagere temperatuur betekent minder elektriciteit, wat je zult merken in lagere kosten voor energie.
Niet alleen de effectiviteit is een groot voordeel van deze combinatie, vloerverwarming zorgt ook voor veel comfort. Dat komt doordat de warmte over een groot oppervlak verdeeld wordt. Hierdoor voelt het overal in de woning comfortabel warm. Daarnaast kan een warmtepomp in de zomer ook koelen. Dat kan gedaan worden door koud water door de leidingen van de vloerverwarming te pompen. Hierdoor zal de ruimte via de vloer afkoelen. Het laatste grote voordeel van de combinatie warmtepomp en vloerverwarming, maar zeker niet de onbelangrijkste, is de milieuvriendelijkheid. De warmtepomp werkt optimaal op een lage temperatuur, samen met de vloerverwarming levert dit een combinatie op die de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert in vergelijking met een klassiek verwarmingssysteem, zoals een HR-ketel.
Is vloerverwarming noodzakelijk?
Vloerverwarming vormt een ideale combinatie met een warmtepomp, maar vloerverwarming is niet voor iedereen mogelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de situatie in je woning geen optie biedt om vloerverwarming te laten plaatsen. Vloerverwarming is gelukkig niet noodzakelijk om gebruik te gaan maken van een warmtepomp. Er bestaan ook andere mogelijkheden om jouw woning of pand op een milieuvriendelijke en aangename manier te laten verwarmen en koelen.
Het rendement en de optimale werking van de warmtepomp worden door verschillende factoren bepaald. Belangrijk daarbij zijn: Een goede warmtepomp met de juiste capaciteit voor de ruimte, optimale isolatie van de ruimte, en een groot en geschikt buizencircuit (radiatoren of vloerverwarming) in de ruimte.
Als er geen vloerverwarming is, wat dan?
Wil je overschakelen naar een warmtepomp, maar zonder vloerverwarming? Hier bestaan mogelijkheden voor, maar het is dan wel belangrijk dat je voor de juiste warmtepomp kiest. Een volledig elektrische warmtepomp is dan bijvoorbeeld niet mogelijk. Daarnaast is het vaak nodig om de radiatoren te vervangen, omdat oude radiatoren niet voldoende warmte afgeven bij een laag-temperatuur verwarmingssysteem.
Dit zijn de mogelijkheden als je een warmtepomp zonder vloerverwarming wilt laten installeren:
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kun je zien als een combinatie van een gasketel met een lucht-water warmtepomp. Dit type wordt veel ingezet bij woningen en panden die niet volledig afhankelijk kunnen zijn van een warmtepomp om de ruimte te verwarmen. Hierdoor is dit type pomp zeer geschikt voor verwarming zonder vloerverwarming. Wanneer je een warmtepomp zonder vloerverwarming gaat gebruiken, valt het altijd aan te raden om de radiatoren te vervangen. De traditionele radiatoren zijn namelijk gemaakt voor verwarming via een ketel, dat een hoog temperatuur verwarming is. Hangen er grote radiatoren in de ruimte, dan is het niet noodzakelijk. Wel is het verstandig om de woning of het pand goed te isoleren, hierdoor zorg je ervoor dat warmte goed in de ruimte blijft.
Ga je de radiatoren vervangen om het systeem optimaal te laten werken? Dan heb je twee keuzes: Grotere traditionele radiatoren of speciale laag temperatuur radiatoren. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik met een warmtepomp. Ze geven de warmte meteen af aan de ruimte doordat ze van koper en aluminium gemaakt zijn, wat zeer goed geleidend werkt.
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp kun je zien als een soort airco. De pomp zuigt warme lucht van buiten aan en verplaatst dit in de woning of het pand om de ruimte te verwarmen. Het systeem werkt ook andersom: warme lucht van binnen naar buiten verplaatsen. Dit is ideaal in de zomer om de ruimte te koelen. Het systeem werkt door middel van lucht, daarom kan het niet gebruikt worden om een watercirculatie te verwarmen. Een lucht-lucht warmtepomp is daarom niet geschikt voor vloerverwarming en het kan niet gebruikt worden voor warm tapwater.
Moeten mijn radiatoren vervangen worden?
Ga je kiezen voor een hybride warmtepomp? Het kan dan noodzakelijk zijn om de radiatoren te vervangen, omdat je huidige niet geschikt is voor verwarming op lage temperatuur. Het is echter niet altijd nodig, je kunt zelf de radiatoren testen om te zien of deze echt vervangen moeten worden. Dit doe je als volgt:
- De cv-ketel verwarmt het water op een hoge temperatuur, verlaag deze naar 50 graden. Kijk in het instructieboekje van de ketel hoe je dit doet. Eventueel kun je de installateur of het onderhoudsbedrijf navragen hoe je dit moet doen.
- Zet de thermostaat standaard op jouw gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 21 graden. Laat de thermostaat zo staan, ook gedurende de nacht, zodat de woning continu op een bepaalde temperatuur verwarmd wordt. Zo werkt een warmtepomp namelijk ook.
- Controleer regelmatig of de temperatuur op peil blijft in de ruimte, ook als het buiten onder de 10 graden Celsius is.
- Blijft je woning goed warm? Dan kunnen de huidige radiatoren gewoon blijven hangen en hoef je ze niet te vervangen.
- Wordt het te koud in je woning? Dan zul je moeten kiezen voor grotere radiatoren of voor speciale laag temperatuur radiatoren.
Vloerverwarming voor een warmtepomp: Conclusie
Vloerverwarming en een warmtepomp vormen de ideale combinatie om een pand of woning efficiënt, milieuvriendelijk en comfortabel te verwarmen. Dat komt doordat vloerverwarming en een warmtepomp beiden een laag temperatuur verwarmingssysteem zijn.
Het is echter wel mogelijk om voor een warmtepomp te kiezen als vloerverwarming geen optie is voor jou. In dat geval heb je twee opties: Een lucht-lucht warmtepomp of een hybride warmtepomp. In geval van een hybride warmtepomp is het soms noodzakelijk om de radiatoren te vervangen. Je hebt dan wel een systeem dat de ruimte en het water verwarmt. Een lucht-lucht warmtepomp verwarmt of koelt alleen de ruimte, niet het water.
Wij hopen dat dit blog je helpt om de juiste keuze te maken voor een warmtepomp. Heb je meer informatie nodig, neem dan gerust contact met ons op. Wil je een warmtepomp door ons laten installeren? Vraag dan snel en eenvoudig een offerte aan via onze website.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer