Waar plaats je een warmtepomp in huis?
Zit jij eraan te denken om een warmtepomp aan te schaffen? Niet alleen is deze keuze een stuk milieuvriendelijker dan de traditionele cv-ketel, het bespaart je ook nog eens energiekosten. Maar waar ga je de warmtepomp plaatsen? Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van geluidsoverlast? In dit blog vertellen we je meer over de werking van de warmtepomp en waar je deze het beste kunt plaatsen.
Wat voor soort warmtepomp kies je?
Kies je voor een hybride warmtepomp, dan hoef je je geen zorgen te maken over het plaatsen ervan. Een hybride warmtepomp is namelijk kleiner dan een cv-ketel. Een volledige elektrische warmtepomp daarentegen is een stuk groter, vergelijkbaar met een grote koelkast. De volledig elektrische warmtepomp is zo groot, omdat er een voorraadvat in zit voor warm water. Beide pompen hebben zowel een binnen- als een buitenunit.
Buitenunit
De buitenunit wordt aan de buitenkant van het huis geplaatst en heeft een ventilator. De meest gekozen plek voor een buitenunit is de tuin, het balkon, een plat dak of tegen de gevel aan. Het is voor de buitenunit niet nodig dat deze droog staat, als hij maar condens en smeltwater af kan voeren.
Binnenunit
De binnenunit wordt binnen in huis geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan de garage of in de kelder. Een voorwaarde is dat de ruimte goed geïsoleerd is en dat er voldoende ruimte is voor de leidingen van de warmtepomp. De warmtepomp wordt over het algemeen naast de cv-ketel geplaatst.
Het is belangrijk om de binnenunit en buitenunit zo dicht mogelijk naast elkaar te zetten, zodat er geen energie verloren gaat.
De beste plek voor een warmtepomp
Waar kun je de warmtepomp nu het beste plaatsen in huis? We geven je een aantal opties.
Warmtepomp in garage
Het is niet wettelijk vastgelegd waar een warmtepomp moet staan, dus in principe kun je de warmtepomp plaatsen waar je wilt. Het is dus ook mogelijk om de binnenunit van de warmtepomp in de garage te plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om de warmtepomp op zolder of in de kelder te plaatsen, als de ruimte maar goed geïsoleerd is en er voldoende ruimte is voor de leidingen. Daarnaast moet de warmtepomp goed bereikbaar zijn voor onderhoud.
Warmtepomp nieuwbouw
In een nieuwbouwwoning wordt de warmtepomp in de meeste gevallen geplaatst waar de meeste aansluitingen zich bevinden. Zo hoeven er minder leidingen aangelegd te worden, wat weer scheelt in de kosten. Als er wel ruimte voor leidingwerk begroot is, dan zal de buitenunit aan de achterkant of de zijkant van de woning worden geplaatst. De geluidsoverlast is in dat geval beperkt en er hoeft minder tegenaan te worden gekeken. Het is ook mogelijk om de waterpomp op het dak te plaatsen.
Bij de nieuwste warmtepomp modellen is geen buitenunit meer aanwezig. De lucht in dit type warmtepompen wordt aan- en afgevoerd via kanalen. Bij deze modellen heb je dan ook helemaal geen geluidsoverlast.
Warmtepomp op het dak plaatsen
Het wordt steeds populairder om de warmtepomp op het dak te plaatsen. Dit komt doordat steeds meer leveranciers hier speciale dak-units voor aanbieden, maar ook omdat het leidingwerk van de cv-ketel zich vaak op de zolderverdieping bevindt. Door de warmtepomp op het dak te plaatsen is er minder geluidsoverlast en het is esthetisch mooier.
Warmtepomp in oud huis
Het is prima mogelijk om een warmtepomp in een oud huis te plaatsen. Wil je een oud huis verduurzamen, dan moet je wel eerst kijken naar andere oplossingen in huis, zoals bijvoorbeeld de isolatie. Als het huis niet goed geïsoleerd is, dan heeft het helemaal geen zin om een warmtepomp te plaatsen.
Waar je een warmtepomp plaatst, is dus in veel gevallen afhankelijk van de mogelijkheid en de bereidheid tot het leggen van leidingen. Bij nieuwbouwwoningen heb je in de meeste gevallen geen keuze, maar als je een bestaand huis hebt, dan kun je deze keuze zelf maken.
Waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van een warmtepomp?
Voordat je overgaat tot het laten installeren van een warmtepomp, dien je rekening te houden met een aantal punten. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
Voldoende isolatie
Voordat je een warmtepomp plaatst is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. De woning verliest te veel warmte als er tocht is, dit zorgt ervoor dat de warmtepomp niet efficiënt kan werken.
Daarnaast is de leeftijd van de woning ook van belang. Nieuwbouwwoningen zijn een stuk beter geïsoleerd dan oude huizen, en zijn daarom eerder geschikt om een warmtepomp te plaatsen. Heb je een oud huis dat goed geïsoleerd is, door bijvoorbeeld dakisolatie en HR++ glas? Dan kan jouw huis ook voorzien worden van een warmtepomp.
Tot slot is het type huis belangrijk als je een warmtepomp wilt plaatsen. Een vrijstaand huis zal bijvoorbeeld een stuk meer warmte verliezen dan een tussenwoning.
Geluid
Het is een beetje afhankelijk van wat voor type warmtepomp je hebt, maar een buitenunit kan veel geluid produceren. Sinds 2021 zijn er nieuwe geluidseisen aan warmtepompen gesteld. Een warmtepomp mag niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken. Hoeveel dB geluid een warmtepomp produceert, kun je teruglezen op het energielabel.
Trillingen
Niet alleen het geluid van de buitenunit is van belang, ook de trillingen die de buitenunit veroorzaakt zijn van groot belang. Een buitenunit mag geen enkele trilling overbrengen op de woning of het balkon. Om te voorkomen dat de buitenunit trillingen veroorzaakt, kun je dus het beste zorgen voor demping op de plek waar de buitenunit geplaatst wordt.
Verwarmingssysteem van je woning
Als je een warmtepomp wilt installeren in een bestaande woning, dan is het belangrijk om vooraf te controleren of de radiatoren op lage temperaturen kunnen verwarmen. Als je een warmtepomp kiest, kies je namelijk voor lage temperatuurverwarming (LTV).
Je kunt checken of jouw verwarming dit kan door de cv-ketel tijdens het stookseizoen op 50-60 graden in te stellen. Als jouw woning nog steeds comfortabel warm wordt, dan zijn de radiatoren geschikt voor lage temperatuurverwarming.
Een warmtepomp verwarmt het water namelijk tot maximaal 55 graden. Een cv-ketel doet dat tot maximaal 80 graden. Oude radiatoren kunnen ruimtes met een zogenaamde LTV-installatie onvoldoende verwarmen.
Een lage temperatuurverwarming is overigens alleen nodig bij een volledig elektrische warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp is dit niet per se nodig.
Ventilatie
Ook ventilatie is van groot belang als je een warmtepomp wilt installeren. Dit is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar ook om de woning lekker warm te houden. Beschikt jouw woning alleen over natuurlijke ventilatie? Dan is jouw woning niet geschikt voor een warmtepomp. Woningen die zowel natuurlijke als mechanische ventilatie hebben, zijn wel geschikt. Denk hierbij aan roosters boven de ramen en aan een luchtafvoer in de keuken, het toilet en de badkamer.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer