Waar plaats je een warmtepomp in huis?

Waar plaats je een warmtepomp in huis?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 22, 2024

Zit jij eraan te denken om een warmtepomp aan te schaffen? Niet alleen is deze keuze een stuk milieuvriendelijker dan de traditionele cv-ketel, het bespaart je ook nog eens energiekosten. Maar waar ga je de warmtepomp plaatsen? Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van geluidsoverlast? In dit blog vertellen we je meer over de werking van de warmtepomp en waar je deze het beste kunt plaatsen.

Wat voor soort warmtepomp kies je?

Kies je voor een hybride warmtepomp, dan hoef je je geen zorgen te maken over het plaatsen ervan. Een hybride warmtepomp is namelijk kleiner dan een cv-ketel. Een volledige elektrische warmtepomp daarentegen is een stuk groter, vergelijkbaar met een grote koelkast. De volledig elektrische warmtepomp is zo groot, omdat er een voorraadvat in zit voor warm water. Beide pompen hebben zowel een binnen- als een buitenunit.

Buitenunit

De buitenunit wordt aan de buitenkant van het huis geplaatst en heeft een ventilator. De meest gekozen plek voor een buitenunit is de tuin, het balkon, een plat dak of tegen de gevel aan. Het is voor de buitenunit niet nodig dat deze droog staat, als hij maar condens en smeltwater af kan voeren.

Binnenunit

De binnenunit wordt binnen in huis geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan de garage of in de kelder. Een voorwaarde is dat de ruimte goed geïsoleerd is en dat er voldoende ruimte is voor de leidingen van de warmtepomp. De warmtepomp wordt over het algemeen naast de cv-ketel geplaatst.

Het is belangrijk om de binnenunit en buitenunit zo dicht mogelijk naast elkaar te zetten, zodat er geen energie verloren gaat.

De beste plek voor een warmtepomp

Waar kun je de warmtepomp nu het beste plaatsen in huis? We geven je een aantal opties.

Warmtepomp in garage

Het is niet wettelijk vastgelegd waar een warmtepomp moet staan, dus in principe kun je de warmtepomp plaatsen waar je wilt. Het is dus ook mogelijk om de binnenunit van de warmtepomp in de garage te plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om de warmtepomp op zolder of in de kelder te plaatsen, als de ruimte maar goed geïsoleerd is en er voldoende ruimte is voor de leidingen. Daarnaast moet de warmtepomp goed bereikbaar zijn voor onderhoud.

Warmtepomp nieuwbouw

In een nieuwbouwwoning wordt de warmtepomp in de meeste gevallen geplaatst waar de meeste aansluitingen zich bevinden. Zo hoeven er minder leidingen aangelegd te worden, wat weer scheelt in de kosten. Als er wel ruimte voor leidingwerk begroot is, dan zal de buitenunit aan de achterkant of de zijkant van de woning worden geplaatst. De geluidsoverlast is in dat geval beperkt en er hoeft minder tegenaan te worden gekeken. Het is ook mogelijk om de waterpomp op het dak te plaatsen.

Bij de nieuwste warmtepomp modellen is geen buitenunit meer aanwezig. De lucht in dit type warmtepompen wordt aan- en afgevoerd via kanalen. Bij deze modellen heb je dan ook helemaal geen geluidsoverlast.

Warmtepomp op het dak plaatsen

Het wordt steeds populairder om de warmtepomp op het dak te plaatsen. Dit komt doordat steeds meer leveranciers hier speciale dak-units voor aanbieden, maar ook omdat het leidingwerk van de cv-ketel zich vaak op de zolderverdieping bevindt. Door de warmtepomp op het dak te plaatsen is er minder geluidsoverlast en het is esthetisch mooier.

Warmtepomp in oud huis

Het is prima mogelijk om een warmtepomp in een oud huis te plaatsen. Wil je een oud huis verduurzamen, dan moet je wel eerst kijken naar andere oplossingen in huis, zoals bijvoorbeeld de isolatie. Als het huis niet goed geïsoleerd is, dan heeft het helemaal geen zin om een warmtepomp te plaatsen.

Waar je een warmtepomp plaatst, is dus in veel gevallen afhankelijk van de mogelijkheid en de bereidheid tot het leggen van leidingen. Bij nieuwbouwwoningen heb je in de meeste gevallen geen keuze, maar als je een bestaand huis hebt, dan kun je deze keuze zelf maken.

Waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van een warmtepomp?

Waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van een warmtepomp?

Voordat je overgaat tot het laten installeren van een warmtepomp, dien je rekening te houden met een aantal punten. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Voldoende isolatie

Voordat je een warmtepomp plaatst is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. De woning verliest te veel warmte als er tocht is, dit zorgt ervoor dat de warmtepomp niet efficiënt kan werken.

Daarnaast is de leeftijd van de woning ook van belang. Nieuwbouwwoningen zijn een stuk beter geïsoleerd dan oude huizen, en zijn daarom eerder geschikt om een warmtepomp te plaatsen. Heb je een oud huis dat goed geïsoleerd is, door bijvoorbeeld dakisolatie en HR++ glas? Dan kan jouw huis ook voorzien worden van een warmtepomp.

Tot slot is het type huis belangrijk als je een warmtepomp wilt plaatsen. Een vrijstaand huis zal bijvoorbeeld een stuk meer warmte verliezen dan een tussenwoning.

Geluid

Het is een beetje afhankelijk van wat voor type warmtepomp je hebt, maar een buitenunit kan veel geluid produceren. Sinds 2021 zijn er nieuwe geluidseisen aan warmtepompen gesteld. Een warmtepomp mag niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken. Hoeveel dB geluid een warmtepomp produceert, kun je teruglezen op het energielabel.

Trillingen

Niet alleen het geluid van de buitenunit is van belang, ook de trillingen die de buitenunit veroorzaakt zijn van groot belang. Een buitenunit mag geen enkele trilling overbrengen op de woning of het balkon. Om te voorkomen dat de buitenunit trillingen veroorzaakt, kun je dus het beste zorgen voor demping op de plek waar de buitenunit geplaatst wordt.

Verwarmingssysteem van je woning

Als je een warmtepomp wilt installeren in een bestaande woning, dan is het belangrijk om vooraf te controleren of de radiatoren op lage temperaturen kunnen verwarmen. Als je een warmtepomp kiest, kies je namelijk voor lage temperatuurverwarming (LTV).

Je kunt checken of jouw verwarming dit kan door de cv-ketel tijdens het stookseizoen op 50-60 graden in te stellen. Als jouw woning nog steeds comfortabel warm wordt, dan zijn de radiatoren geschikt voor lage temperatuurverwarming.

Een warmtepomp verwarmt het water namelijk tot maximaal 55 graden. Een cv-ketel doet dat tot maximaal 80 graden. Oude radiatoren kunnen ruimtes met een zogenaamde LTV-installatie onvoldoende verwarmen.

Een lage temperatuurverwarming is overigens alleen nodig bij een volledig elektrische warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp is dit niet per se nodig.

Ventilatie

Ook ventilatie is van groot belang als je een warmtepomp wilt installeren. Dit is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar ook om de woning lekker warm te houden. Beschikt jouw woning alleen over natuurlijke ventilatie? Dan is jouw woning niet geschikt voor een warmtepomp. Woningen die zowel natuurlijke als mechanische ventilatie hebben, zijn wel geschikt. Denk hierbij aan roosters boven de ramen en aan een luchtafvoer in de keuken, het toilet en de badkamer.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.