Kan een warmtepomp geïnstalleerd worden in oudere woningen?

Kan een warmtepomp geïnstalleerd worden in oudere woningen?
Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen
August 22, 2024

Een warmtepomp installeren in een oudere woning: het is een onderwerp dat veel besproken wordt en waar je misschien verschillende verhalen over hoort. Verduurzamen van woningen wordt steeds belangrijker. Dat is de reden waarom nieuwbouwwoningen allemaal opgeleverd worden zonder gas en met een warmtepomp. Er gaan verhalen rond dat woningen die voor 1980 zijn gebouwd niet geschikt zijn voor een warmtepomp.

In dit blog willen we hier duidelijkheid over scheppen. We geven antwoord op de vraag: Kan een warmtepomp geïnstalleerd worden in oudere woningen en we vertellen wat voor soort warmtepomp het beste bij een oudere woning past.

Een warmtepomp installeren in een oudere woning; kan dit?

Ja, warmtepompen zijn ook toepasbaar in oudere woningen. Een woning moet echter wel aan een aantal factoren voldoen om de warmtepomp optimaal te laten werken. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig volledig ingesteld op zo duurzaam mogelijk leven. Ze zijn ontworpen met de warmtepomp als standaard verwarming voorziening. Oudere huizen zijn dit niet, zo hadden rijtjeshuizen uit de jaren 80 standaard gasverwarming. Bij het bouwen van oudere huizen werd veel minder nagedacht over energiebesparing, zoals bijvoorbeeld een boerderij of een jaren 30 woning. Toch liggen er voor deze woningen ook mogelijkheden, er zullen dat echter wel vaak enige aanpassingen gedaan moeten worden.

Onze experts onderzoeken de mogelijkheden, waaronder eventuele isolatieverbeteringen, om ervoor te zorgen dat een warmtepomp efficiënt kan functioneren in verschillende woningtypes.

Welke factoren bepalen de geschiktheid?

Of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp hangt af van de volgende twee factoren:

Isolatie

Wil je een warmtepomp installeren in een oude woning? In de meeste gevallen moet dan de isolatie van de woning verbeterd worden. Onze experts komen graag bij je langs om de huidige situatie te bekijken. Oude huizen die voor 1920 gebouwd zijn hebben meestal geen spouwmuur. Er zal dan een muur bijgebouwd moeten worden om isolatie tussen de muren te kunnen aanbrengen, dit is een flinke klus, maar het is wel mogelijk. Huizen die tussen 1930 en 1975 zijn gebouwd hebben spouwmuren, maar die zijn niet altijd van isolatie voorzien. Na het isoleren zijn deze woningen geschikt voor een warmtepomp.

Is jouw woning gebouwd tussen 1975 en 1992? Dan is deze vaak voorzien van spouwmuurisolatie, maar nog onvoldoende om een warmtepomp efficiënt te laten werken. Extra isolatie is dus nodig, niet alleen in de spouwmuren, maar verder kunnen ook het dak, de vloer en ramen en de kruipruimte geïsoleerd worden.

Ruimte

De ruimte die een woning heeft is ook belangrijk voor de plaatsing van een warmtepomp. Oudere woningen zijn vaak niet standaard. Sommige hebben een hoog plafond, een grote leefruimte of het huis is voorzien van een grote raampartij. Dit soort factoren zijn allemaal belangrijk in het bepalen van de mogelijkheden en van hoeveel extra isolerende maatregelen er nodig zijn. Soms is het bijvoorbeeld nodig om radiatoren en het leidingwerk te vervangen of aan te passen.

Verschil tussen warmtepomp in oudere of nieuwe woning

Hoe belangrijk is isolatie voor een warmtepomp in oudere woningen?

Hoe goed een oudere woning geïsoleerd is, is een belangrijke factor om te bepalen of het huis geschikt is voor een warmtepomp. Een warmtepomp werkt efficiënter en beter in een huis dat goed geïsoleerd is. De warmtepomp hoeft namelijk minder hard te werken bij goede isolatie, de woning zal dan minder snel zijn warmte verliezen. Waterpompen werken met een lage-verwarmingsprincipe, ze verwarmen het water op tussen 45 en 55 graden Celsius. Een cv-ketel verwarmt het water tussen 60 en 80 graden. Dit is een van de redenen waarom een warmtepomp veel duurzamer is. Dit principe werkt alleen als de warmte niet verloren gaat, anders moet de pomp veel te hard werken om de temperatuur op peil te houden.

Is het warmteafgiftesysteem geschikt?

Een andere belangrijke voorwaarde om een warmtepomp te installeren in een oudere woning is of het verwarmingssysteem geschikt is. Zoals we al eerder noemden, verwarmt een warmtepomp het water tot ongeveer 55 graden. Hierdoor is een warmtepomp vooral geschikt voor een warmteafgiftesysteem dat met relatief lage temperatuur werkt, zoals vloerverwarming.

Heb je een cv-ketel systeem in huis met radiatoren, maar wil je graag overstappen naar een warmtepomp? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden, zoals een hybride warmtepomp. Deze kan worden aangesloten op een warmteafgiftesysteem met hoge temperatuur, zoals een cv-ketel. De hybride warmtepomp werkt dan samen met de cv-ketel. De warmtepomp zorgt als eerste voor de warmte in de woning, wordt de temperatuur te laag, dan springt de ketel bij. Hierdoor maak je gebruik van een warmtepomp waardoor je jaarlijkse gasverbruik flink daalt. Kies je voor een hybride waterpomp, dan hoeven de bestaande leidingen niet vervangen te worden en vaak kunnen de bestaande radiatoren gewoon blijven.

Verschil tussen warmtepomp in oudere of nieuwe woning

Nieuwbouwwoningen worden volledig aangepast aan duurzaam energieverbruik. Dat betekent dat de woningen optimaal geïsoleerd worden waardoor ze volledig afhankelijk kunnen zijn van elektriciteit om warmte te produceren in plaats van gas. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, zoals een all- electric warmtepomp of een hybride warmtepomp.

Oudere woningen zijn ingesteld op verwarming via gas. Hiervoor is een heel systeem van leidingen en radiatoren aangelegd door de woning, wat ingesteld is op verwarming op hoge temperatuur. Er zijn vaak enorm veel aanpassingen nodig om een oudere woning geschikt te maken voor een volledig elektrische waterpomp. Dat is de reden waarom er andere soorten warmtepompen ontwikkeld zijn, zoals de hybridepomp. Het verschil tussen een warmtepomp voor een oudere woning en een nieuwe woning is dat de warmtepomp voor een nieuwe woning geheel elektrisch werkt en een pomp voor een oudere woning meestal een hybride is. De hybride pomp werkt voor een deel elektrisch, wordt de temperatuur te laag in huis, dan springt de cv-ketel (en dus de gasvoorziening) bij om extra te verwarmen.

Hoe bepaal je of je oudere woning geschikt is?

Kan een warmtepomp geïnstalleerd worden in oudere woningen? Ja, dit is in de meeste gevallen mogelijk. Maar hoe bepaal je of jouw woning er geschikt voor is? Natuurlijk kun je zelf voor een deel al bepalen hoe goed jouw woning geïsoleerd is. Bovendien zal je goed op de hoogte zijn van je huidige verwarmingssysteem. Het is echter vrij lastig om zelf te bepalen of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp en welke warmtepomp de beste keus is voor jou. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen, zoals een lucht-water, lucht-lucht en grond-water warmtepomp.

Onze experts zoeken het graag uit voor je. Wij komen bij je langs om jouw persoonlijke situatie te onderzoeken. We bekijken de staat van de isolatie, wat voor aanpassingen we kunnen doen en welke warmtepomp het beste bij je past.

Wil je een warmtepomp installeren in jouw oudere woning? Wij komen graag bij je langs voor vrijblijvend advies. Daarna zul je van ons een passende en professionele offerte ontvangen. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te mailen op info@eliteklimaat.nl of bellen naar 035 234 0505. Wil je direct een offerte aanvragen? Dit doe je snel en eenvoudig via onze website.

Eigenaar Elite Klimaat Groep
Kaey van Gerner
5 min lezen

Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
August 29, 2024

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het beantwoord

Lees meer
Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?
August 29, 2024

Multi split airco: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer
Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
August 29, 2024

Moet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?

Lees meer

Duurzame voorgangers raden Elite Klimaat Groep aan

CB
Christian Bakker
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Wij hebben twee airco's laten plaatsen door Elitekoeltechniek. Erg prettig is dat er vooraf iemand langskomt om de situatie te bekijken.

RS
René Straatmijer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Een compliment voor de keurige werkzaamheden van de twee mannen die hier waren.

RR
Robert v R
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Al snel was duidelijk dat Elite koeltechniek het allemaal prima voor elkaar heeft.

A
Alou
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Na meerdere offertes was al snel duidelijk dat Elite het beste in huis had.

DA
David Amsterdam
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Inmiddels in meerdere panden een aircon laten installeren door hun, en ben erg tevreden.

BK
Behnam Khosravan
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Voor Elite koeltechniek gekozen en ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb.

MM
Michael Muller
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden met onze keuze voor Daikin Perfera split airco van Elite Airconditioning uit Hilversum.

QW
Quincy Westerhout
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden. Het personeel is heel vriendelijk en kundig.

BG
Bert Gerrits
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Bij de 3e offerte wisten we al dat dit bedrijf
heel deskundig was.

DH
Desi Hageman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Onlangs in de slaapkamers en woonkamer airco's laten installeren. We zijn zeer tevreden over het team van Elite.

LG
Luuk Groeneweg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Goed werk door de mannen van Elite Klimaat. Leidingen wegfreezen ook geen probleem en duidelijke communicatie.

MD
Mila D.
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Verschillende offertes opgevraagd, maar vanaf de eerste ontmoeting waren we al overtuigd om Kaey's offerte te accepteren.

GB
Ger Brouwer
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Fijn bedrijf met heldere communicatie. Offertes zijn duidelijk en redelijk geprijsd.

ES
Erik Slagter
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

De verkoper luisterde goed en dacht goed mee. Hij gaf wel advies, maar liet uiteindelijk precies uitvoeren wat we afgesproken hadden.

FB
Frank van den Berg
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Geweldige ervaring en zeer tevreden! Kaey en z'n mannen hebben fantastisch werk geleverd.

RT
Andre Biegstraaten
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Prima en degelijk advies, zonder goedkoop gerommel als 'aarden aan de radiator', maar dus wel goed aangesloten in de meterkast.

RT
Rogier Vroegindeweij
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

In een keer een gasvrij huis. Airco/verwarming, warmtepompboiler en een paar extra zonnepanelen.

AS
Anne Smidt
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Paar weken geleden een Daikin airco besteld. We hadden gelijk een goed gevoel bij het bedrijf.

AH
Anton Huart
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Zeer tevreden over de totale klus. Eerst duidelijk van alle informatie voorzien, vervolgens een vlotte en keurige installatie.

LB
Luc Baardman
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Kaey en zijn team hebben fantastisch werk afgeleverd. Volledig ontzorgd van wens tot uitvoering.

JK
John Kalteren
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Alles verliep soepel van het begin tot het eind. Enthousiaste installateurs die zonder te klagen met -6 graden aan het werk gingen.

JH
Jeffrey Heinen
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Nette verkoper met een goed en duidelijk verhaal. De verdere afwikkeling was ook prima geregeld.

KQ
Kevin Quast
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Heb van Elite goed advies ontvangen over het plaatsen van de airco. Bij plaatsing waren het vriendelijke professionele monteurs.

SA
Shwan Abdullah
Icoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon sterIcoon ster

Tevreden over de installatie. Het communiceren was makkelijk en ze reageerden altijd snel.

Icoon nummer 1
Jouw nummer #1 voor al uw duurzame oplossingen.