Wat is een lucht-water warmtepomp?

Ontdek hoe een lucht-water warmtepomp werkt, welke voor- en nadelen dit duurzame alternatief voor de cv-ketel heeft en waarom het een slimme keuze is voor energiezuinig verwarmen én koelen.

Geschreven door
Contact opnemen met de klant
Kaey van Gerner
April 24, 2025
Wat is een lucht-water warmtepomp?

Belangrijkste inzichten

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht om je woning en sanitair water efficiënt te verwarmen, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.

Hoewel de initiële investering hoog is, levert een lucht-water warmtepomp op de lange termijn aanzienlijke besparingen op je energiekosten en verhoogt het de waarde van je woning.

Naast verwarmen kan een lucht-water warmtepomp je huis ook koelen in de zomer, wat zorgt voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat het hele jaar door.

Ben je op zoek naar een duurzaam en energiezuinig alternatief om je huis te verwarmen? Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Overweeg dan om een lucht-water warmtepomp te installeren. In dit blog leggen we je uit wat een lucht-water warmtepomp precies is, hoe deze werkt en wat de voor- en nadelen zijn van een lucht-water warmtepomp.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp is een systeem dat gebruik maakt van de buitenlucht om je huis te verwarmen en het sanitair water te verwarmen. Een lucht-water warmtepomp is zelfs in staat om bij temperaturen van -20 graden Celsius warmte aan de lucht te onttrekken. Het is een duurzaam alternatief ten opzichte van de traditionele cv-ketel. Met een lucht-water warmtepomp ben je dus niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Is je woning goed geïsoleerd, dan genereert een warmtepomp voldoende warmte.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Het basisprincipe is de overdracht van warmte van de buitenlucht naar het sanitair water in je woning. Zelfs als het heel erg koud buiten is werkt dit proces.

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. Het buitengedeelte haalt warmte uit de buitenlucht en leidt dit naar de binnenunit. Via de verdamper, waarin een speciaal koelmiddel zit dat al bij lage temperaturen verdampt, wordt deze warmte opgenomen en vervolgens verdampt.

Het gasvormige koelmiddel wordt nu samengeperst door de compressor. Tijdens dit compressie proces stijgt de temperatuur van het koelmiddel aanzienlijk. Het gas stroomt dat vervolgens door de condensor, waar het omgezet wordt in bruikbare energie dat het water verwarmd. Via leidingen wordt de dit rondgepompt naar je radiatoren of vloerverwarming. Vervolgens koelt het koelmiddel af en condenseert het terug naar een vloeistof. Daarna begint het proces opnieuw. Dit resulteert in een efficiënt verwarmingssysteem dat duurzame energie haalt uit de omgeving en warm sanitair water verzorgt.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Verschil lucht-lucht en lucht-water warmtepomp

Wat is het verschil tussen een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp? Beide systemen maken gebruik van de buitenlucht om warmte te genereren. Het einddoel van beide systemen is echter anders.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk een airco systeem. De verzamelde warmte wordt gebruikt om de lucht in je woning te verwarmen. Warme lucht wordt direct in de kamers geblazen via een centraal ventilatiesysteem of luchtroosters.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de verzamelde warme lucht om sanitair water te verwarmen. Dit warme water gebruik je vervolgens voor je radiatoren, vloerverwarming of voor sanitair warm water. Het kiezen tussen deze twee systemen hangt af van je specifieke behoeften en de bestaande infrastructuur in je woning.

Lucht-water warmtepomp nadelen

Wat zijn de nadelen van een lucht-water warmtepomp? We hebben de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet:

Initiële kosten

Het is prijzig om een lucht-water warmtepomp te laten installeren. Dit compenseer je echter door op de lange termijn te besparen op energie.

Lagere efficiëntie bij koud weer

Een lucht-water warmtepomp is minder efficiënt als het kouder weer is. Het systeem moet dan erg hard werken om warmte te halen uit de koude buitenlucht.

Ruimte vereisten

Om de lucht-water warmtepomp te kunnen installeren heb je veel ruimte nodig. Heb je een woning met een beperkte buitenruimte, dan kan dit problemen opleveren.

Geluidsoverlast

Er zijn warmtepompen die geluid produceren dat als storend wordt ervaren. De moderne pompen zijn echter relatief stil.

Niet geschikt voor alle woningtypes

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een warmtepomp dient je woning goed geïsoleerd te zijn.

Voordelen lucht-water warmtepomp

Voordelen lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp heeft ook veel voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

Energie-efficiëntie

Een lucht-water warmtepomp is zeer energie-efficiënt. Ze maken namelijk gebruik van hernieuwbare energie uit de omgeving. Een lucht-water warmtepomp genereert meer energie dan het verbruikt aan elektriciteit, waardoor ze veel efficiënter zijn dan de traditionele verwarmingssystemen.

Milieuvriendelijk

Een lucht-water warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de cv-ketel. Dit systeem gebruikt geen gas en maar een klein beetje elektriciteit.

Besparingen op lange termijn

De kosten van de aanschaf en installatie van een warmtepomp zijn hoog, maar op de lange termijn bespaar je enorm op de energiekosten.

Verhoogt de waarde van je woning

Een energiezuinige woning is steeds meer in trek. Kies je ervoor om een lucht-water warmtepomp te installeren, dan zal dit de waarde van je woning verhogen.

Eenvoudige installatie

In vergelijking met andere soorten warmtepompen vereist een lucht-water warmtepomp minder ingrijpende installatiewerkzaamheden.

Lucht-water warmtepomp installeren

Een lucht-water warmtepomp is gemakkelijk aan te sluiten op een bestaande cv-installatie. Een monteur sluit dit binnen een dag aan op de plek van de bestaande cv-ketel. Ook bij een nieuwe verwarmingsinstallatie is de lucht-water warmtepomp ideaal. Gebruik dan ook meteen een lage temperatuurverwarming, zoals wandverwarming of vloerverwarming. Daarmee haal je het meeste rendement uit de warmtepomp.

Een lucht-water warmtepomp monobloc is nog eenvoudiger te installeren. In dit systeem zijn alle componenten geïntegreerd in de buitenunit, waardoor je geen binnenunit nodig hebt. Zo bespaar je dus ruimte in je woning. Je hebt daarnaast ook geen F-gassen certificaat nodig om de lucht-water warmtepomp monobloc te installeren. Je dient er wel rekening mee te houden dat een lucht-water warmtepomp monobloc geluid maakt, dus zorg voor een geschikte plaats om geluidsoverlast te voorkomen.

Het is ook mogelijk om de lucht-water warmtepomp te koppelen aan vloerverwarming. Zo verwarm je de ruimte op een efficiënte en comfortabele manier. De warmte wordt door de warmtepomp aan de buitenlucht onttrokken voor de voeding van je vloerverwarmingssysteem. Het systeem werkt op lage temperatuurverwarming. Dit houdt in dat het water in de vloerverwarming minder heet hoeft te zijn dan in traditionele radiatoren. Zo wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en verminder je de energiekosten. Daarnaast is een vloerverwarming perfect voor de lage verwarming die een warmtepomp levert. Ook is het efficiënter dan standaard radiatoren. Met deze combinatie van technologieën creëer je een aangename en energiezuinige woonomgeving.

Ook koelen met een lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp zorgt niet alleen voor de verwarming van je huis in de winter, het koelt je huis ook tijdens warme zomerdagen. Als de temperatuur buiten stijgt, werkt het systeem omgekeerd. Het haalt dan namelijk de warmte uit je huis en blaast dit naar buiten. Zo wordt je huis aangenaam verkoeld, zelfs tijdens een hittegolf. Met een lucht-water warmtepomp geniet je dus altijd van een comfortabel binnenklimaat; een slimme keuze voor zowel verwarming als koeling.

Specialist in airco en warmtepompen

Je hebt een blog gelezen uit de kennisbank van EliteKlimaat. In deze blogs delen wij onze kennis en ervaring met je zodat je op jouw tempo de juiste keuzes kunt maken daar waar het gaat om een warmtepomp, airco, zonnepanelen of batterijen.

Wij kunnen je helpen met:

Wil je een offerte op maat ontvangen? Vraag hier je offerte aan of bel met 035 234 0505

Veelgestelde vragen

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Wat zijn de voordelen van een lucht-water warmtepomp?

Wat zijn de nadelen van een lucht-water warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een lucht-lucht en een lucht-water warmtepomp?

Kan een lucht-water warmtepomp ook koelen?

Contact opnemen met de klant
Kaey van Gerner
April 24, 2025

Met genoegen stellen we je voor aan de eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen?

Vraag een gratis adviesgesprek aan en laat onze experts je begeleiden naar de perfecte klimaatoplossing voor jouw ruimte.

Adviesgesprek aanvragen
Icoon pijl rechts wit
Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
April 24, 2025

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...

Lees meer
April 24, 2025

Woningisolatie Warmtepomp: Moet ik mijn woning goed isoleren voor een warmtepomp?

Je staat op het punt om een belangrijke stap te zetten in het verduurzamen van je woning. Een warmtepomp...

Lees meer
April 24, 2025

Welke warmtepomp is het meest geschikt voor mijn woning?

De beste warmtepomp voor jouw woning hangt af van isolatie en je verwarmingssysteem. Dit artikel

Lees meer